Мінський процес застопорився на питанні виборів – глави МЗС

Читать на русском
Глави зовнішньополітичних відомств України та ЄС сходяться на думці, що головним питанням мирного процесу на Донбасі зараз є проведення виборів.
Франк-Вальтер Штаймайєр, Павло Клімкін

Переговори на рівні глав МЗС, а також у трикутнику Україна-Росія-сепаратисти перебувають на етапі обговорення виборів на окупованому Донбасі.

Про це заявив голова Міністерства закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, пише «Слово і Діло» з посиланням на «Укрінформ».

«Зараз ми перебуваємо у фазі, коли має бути ухвалений закон про місцеві вибори, для чого необхідно здолати бар'єри не лише з точки зору відносин Україна-сепаратисти-Росія, але і в українському парламенті», – зазначив Штайнмаєр.

За словами німецького дипломата, питання просування Мінського процесу є однією з пріоритетних тем сьогоднішньої зустрічі глав МЗС у Брюсселі.

Мінські домовленості: очікування і реальність. РестроспективаКоротку історію того, як виконувалися та порушувалися Мінські домовленості з моменту їх підписання й до сьогодні, підготувало «Слово і Діло».

З іншого боку, на думку українського міністра закордонних справ Павла Клімкіна, росіяни та сепаратисти, прикриваючись питанням виборів, насправді борються за утримання Донбасу й продовження дестабілізації в регіоні й у цілому по Україні.

«Відсутня дієва дискусія про майбутні вибори, адже тут не йдеться про вибори. Йдеться про утримання російського Донбасу, про дестабілізацію на Донбасі та дестабілізацію всієї України», – наголосив міністр, додавши, що на сьогоднішній зустрічі представить досягнення Києва в реалізації мирного процесу.

Із Клімкіним погодився і голова МЗС Данії Крістіан Йенсен. «Дуже важливо, щоб Росія виконала свої зобов’язання. Україна виконала головні пункти Мінських домовленостей. І нині необхідно, щоб Росія дозволила ОБСЄ вільно спостерігати за виборами, щоб Україна повернула контроль над кордонами, щоб зброя була виведена з регіону», – заявив він.

Нагадаємо, 15 січня уповноважений з питання врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко заявила, що представники Тристоронньої контактної групи обмінялися в Мінську списками заручників.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: