Гройсман розповів, чого чекати від бюджетної децентралізації в 2016 році

Читать на русском
У 2016 році відбудеться нове відчутне посилення ролі місцевих бюджетів. Впевненість у цьому висловив голова Верховної Ради України Володимир Гройсман.

У 2016 році відбудеться нове відчутне посилення ролі місцевих бюджетів.

Впевненість у цьому висловив голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, пише «Слово і Діло» з посиланням на його сторінку у Facebook.

«2016 рік стане вже другим роком дії фінансової децентралізації. На місцях уже помітно, що з'явилися додаткові ресурси на ремонт доріг, освітлення, інші проблеми повсякденного життя громад. Причому ці додаткові надходження отримують повсюдно, а не, як раніше, за розподілом з Києва – тому дам, а тому не дам. Цього року посилення місцевих бюджетів стане ще більш відчутним», – зазначив він.

За словами Гройсмана, відтепер у місцевих бюджетах залишатиметься весь єдиний податок та акцизний збір, зі спеціальних фондів перенаправлені субвенції на інфраструктуру об’єднаних територіальних громад та регіональний розвиток, соціально-економічний розвиток територій та підтримку державних і регіональних проектів (капітальні видатки).

Крім того, змінений Податковий кодекс передбачає скасування відрахування єдиного соціального внеску для посадових осіб місцевого самоврядування, що дозволить місцевим бюджетам отримати додаткові надходження з ПДФО та економію при виплаті ЄСВ.

«Збережено чинну систему розмежування видатків на охорону здоров’я за видами медичної допомоги. Тобто заклади вторинної медичної допомоги залишаться в підпорядкуванні міст обласного значення, районів, об’єднаних громад. Уряд пропонував передати їх до підпорядкування обласної влади; виші І-ІІ рівня акредитації будуть і далі фінансуватися з Державного бюджету, а не місцевих, як пропонувалося спочатку, на місцевий рівень передається лише професійно-технічна освіта, розвиток якої на території реально повинен належати до повноважень органів місцевого самоврядування», – розповів Гройсман.

Також оновлений Податковий кодекс розширив повноваження місцевих рад щодо встановлення місцевих податків і зборів.

Нагадаємо, 24 грудня Верховна Рада ухвалила зміни до чинного Податкового кодексу, які були необхідні для збалансування Бюджету-2016.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: