Рік Кабміну Яценюка: чи відбудеться відставка прем'єра? Експерти

Читать на русском
Віктор Таранполітичний експерт
Андрій Горбенкополітолог

Розклад може бути таким: 11 числа всі вислухають, визнають роботу задовільною, поміняють кількох міністрів та залишать Яценюка.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Центру політичних студій та аналітики, співзасновник громадського руху «ЧЕСНО» Віктор Таран, аналізуючи можливість відставки прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка.

«Яценюк залишиться. Кабмін переформатують. Прем'єр залишиться з однієї банальної причини – ніхто не ризикне у складний період, в опалювальний сезон, коли ще потрібно віддавати борги, міняти його. Та й охочих у такій ситуації на прем'єрське крісло буде не так уже й багато. Крім того, це може призвести до дострокових виборів, до яких влада не готова. Вони можуть бути готові ближче до весни», – аналізує Таран.

Для цього, за словами експерта, потрібно переформатувати уряд, але не затверджувати програму для нього.

Дно «камікадзе»: як змінювався рейтинг ЯценюкаУ зв’язку з черговою річницею Кабміну «Слово і Діло» вирішило показати, як змінювався рівень народної підтримки Арсенія Яценюка на посаді глави уряду.

«Прогнозованим зараз є такий сценарій: вислухають, визнають роботу задовільною, поміняють кількох міністрів, можливо, переформатують структуру. Яценюка залишать, але в підвішеному стані», – припускає він.

Якщо говорити про кандидатуру Саакашвілі, то він, звичайно, має кредит довіри, але скоріше фейковий.

«Що зробив Саакашвілі за 4 місяці в Одесі? За фактом, якщо бути об'єктивними, то нічого. Реформи, які відбулися в Грузії, проводив не він, а Бендукідзе й команда, яку ми не бачимо. І зараз Саакашвілі, звичайно, прагне більшого. До того ж, в Грузію він не повернеться, тому йому потрібно залишитися», – пояснив Віктор Таран.

Водночас політолог Андрій Горбенко також переконаний, що Яценюк залишиться в кріслі прем'єра.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"

«Є три сценарії. Перший: залишається Яценюк і змінюються міністри. Це найбільш реалістично. Другий: Яценюка замінить інша команда. Але іншої команди поки немає. Третій: Кабмін залишиться таким, як є. Цей варіант є найменш вірогідним, тому що Кабмін довів свою неефективність», – проаналізував Горбенко.

Слід зазначити, що західні експерти серед провалів Кабміну Яценюка називають відсутність системної боротьби з корупцією та непроведення судової реформи.

За словами аналітика берлінського бюро Європейської ради міжнародних відносин Густава Гресселя, звична відмовка Яценюка про те, що реформи в країні гальмує війна, вже не сприймається на Заході як переконливий аргумент.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: