Низький курс долара в проекті Держбюджету-2016 вигідний уряду – експерт

Читать на русском
Олександр Савченкоекономіст, фінансист

Міністерство фінансів свідомо заклало до Держбюджету на 2016 рік курс долара, що є набагато нижчим від реального.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Олександр Савченко, аналізуючи інформацію про те, що до проекту Держбюджету-2016 закладено курс 24,1 грн/дол.

«Закладено курс, що є набагато нижчим від прогнозованого. У найближчий період можливий курс на рівні 26-28 грн/дол., але заклали 24 грн/дол. Чому так? Все просто. Уряду потрібно отримувати легкі доходи від девальвації та інфляції. Чим менший вони закладуть курс до Держбюджету, чим більше він відрізнятиметься від фактичного, тим легше виконувати Бюджет через митні збори та ПДВ», – пояснює Савченко.

Чого чекати українцям від Держбюджету та Податкового кодексу-2016? ЕкспертСпеціаліст поділився міркуваннями щодо презентованого проекту Держбюджету на 2016 рік та проаналізував зміни до Податкового кодексу.

Як підкреслив економіст, у Мінфіні чудово розуміють, що такий курс буде легше виконати.

«Бюджет на третину залежить від закладеного курсу та інфляції, і зараз вже немає значення, наскільки реалістичними є видатки чи дохідна частина. Закладені механізми, як за допомогою найменших зусиль виконати цей Бюджет. Реформ немає, ставка робиться на девальвацію та інфляцію», – розповідає він.

Щодо податкової системи, то, як підкреслив Олександр Савченко, вона є похідною державних видатків.

«Якщо держвидатки залишилися на тому ж рівні, на якому й були, значить, жодних змін реально не буде й це все бутафорія», – резюмував він.

Відзначимо, що Мінфін заклав до Держбюджету на 2016 рік зростання ВВП на 2% та інфляцію в 12%. Також доходи збільшено на 8,7% – до 598 млрд 210 млн 426,2 тис. грн, а видатки Держбюджету збільшено на 21,6% – до 673 млрд 967 млн 884,6 тис. грн.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: