Чого чекати українцям від Держбюджету та Податкового кодексу-2016? Експерт

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

Остаточно робити висновки ще зарано, але вже зараз зрозуміло, що Держбюджет-2016 не сприятиме подаланню економічної кризи.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт «Реанімаційного пакета реформ» Ілля Несходовський, аналізуючи проект Держбюджету та зміни до Податкового кодексу на 2016 рік.

«Насправді, презентована поки лише так звана «шапка» Держбюджету України, а саме – загальна кількість відповідних доходів та видатків, розмір дефіциту, соцгарантії та певні кроки, які планує зробити Кабмін. Відповідних додатків, щоб дізнатись, які суми, куди й на які цілі будуть спрямовані, поки немає, тому аналізувати складно. Якщо порівнювати цей Бюджет із попередніми, враховуючи значну інфляцію, то він, звичайно, зріс», – пояснює експерт.

Яресько порівняла чинний Податковий кодекс з радянськими «Жигулями»Яресько каже, що податкову культуру в Україні необхідно підвищувати не один рік, тому наша країна не може базувати податкову політику за принципами Америки, Словаччини чи Естонії.

Разом з тим, за його словами, той законопроект, який був презентований 14 вересня 2015 року, має меншу суму доходів, ніж той, що опублікований зараз.

«Це означає, що Мінфін замість того, щоб зменшувати податкове навантаження на бізнес, цим Бюджетом збільшує навантаження на економіку, що, звичайно, не сприятиме виходу з економічної кризи та з тіні підприємств», – розповідає Несходовський.

Водночас експерт зазначив, що в запропонованому Мінфіном проекті Податкового кодексу немає суттєвих змін.

«Так, збільшено видатки на оборону до 100 млрд гривень, але лише після того, як відповідне рішення було ухвалено на засіданні РНБО. Називати його новим неправильно», – констатує він.

«Дійсно, були поправлені деякі статті, але це не реформа. Відсутні моменти, які дозволять економіці вийти з кризи, а податкове навантаження в цьому варіанті Податкового кодексу збільшено. Тому за основу слід брати законопроект №3357 і вже в ньому коригувати ставки. Там закладено набагато більше щодо адміністрування податків», – проаналізував Несходовський.

Як відомо, Мінфін заклав до Держбюджету на 2016 рік зростання ВВП на 2% та інфляцію в 12%. Також проект Держбюджету-2016 побудований на прогнозі середньорічного курсу гривні 22,4 за долар.

Нагадаємо, що ще на початку вересня міністр фінансів Наталія Яресько запевнила, що вже незабаром законопроект про Державний бюджет України на 2016 рік буде внесений до ВР разом із Податковим кодексом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: