Крим без світла: що буде далі з півостровом? Експерт

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Дивно, що на ситуацію в Криму ніяк не відреагувала Європа.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Горбенко, аналізуючи ситуацію з відключенням електроенергії в Криму.

«Ситуація з Кримом неоднозначна. З одного боку, кримським татарам потрібна була ще якась мотивація, щоб «оживити» ситуацію, тому що це також дуже важливо. З іншого боку – якщо дивитися з точки зору України як сторони ведення гібридної війни, відключення Криму від різного роду ресурсів – практично єдиний доступний на сьогодні метод якось вести діалог із кримчанами. Тому що ми маємо лише один аргумент – Крим географічно, ресурсно пов'язаний з Україною, й це потрібно показати», – аналізує експерт.

Чи не зашкодить блокада Криму Україні більше, ніж окупантам? ЕкспертАналітик поділився міркуваннями щодо того, що внаслідок блокади Криму Україна вже недоотримала $1 млрд.

Щодо того, що зараз відбувається в Криму, то, як зазначив політолог, РФ за допомогою Китаю начебто прокладає енергокабелі, й десь у грудні в Криму вже має бути електрика з РФ.

«Зараз буде місяць нервів і можливість домогтися преференцій. Це використання ресурсу, поки він ще є, тому що за місяць це вже нічого не має означати. Була інформація про те, що укладання кабелів почалося ще в серпні, й в середині грудня вже підключать перший кабель», – повідомив Горбенко.

Також політолог підкреслив, що досить дивним є той факт, що немає реакції Європи, хоча відключення світла – це досить серйозний крок.

«Немає ані позитивної, ані негативної реакції. І тут два варіанти: або вони все знали й цей крок погоджений, або Європа не знає як реагувати», - підкреслив він.

Також, за словами експерта, ще одним сценарієм відключення Криму від світла може бути мотив активізуватися на Донбасі. Якщо кабелі - фейк, то РФ має ще один привід прокладати суходільний шлях до Криму.

Нагадаємо, що 20 вересня 2015 року почалася продуктова блокада Криму. Представники кримських татар почали блокувати пропускні пункти на в'їзді до Криму, щоб перешкодити потраплянню української продукції на півострів.

Після цього глава Меджлісу Рефат Чубаров попередив про енергетичну блокаду півострова.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: