Депутати підуть у народ, щоб пояснити суть децентралізації

Читать на русском
Нардеп Вікторія Пташник повідомила, що група її колег по Раді працюватиме в областях для пояснення суті децентралізації влади.

Група депутатів Верховної Ради працюватиме в областях для пояснення суті децентралізації влади.

Про це повідомила в ефірі «Громадського радіо» народний депутат України Вікторія Пташник, передає «Слово і Діло».

За її словами, ці дії нардепів щодо пояснення змін до Конституції України в частині децентралізації є важливими й вони потрібні для того, щоб розвіяти деякі міфи, які розповсюджувались у ЗМІ.

Німеччина допоможе Україні з децентралізацієюМіські муніципалітети Німеччини почнуть пряму співпрацю з українськими об'єднаними громадами.

«Кожна людина, навіть депутат, не може розбиратися в усіх питаннях. Ми провели круглий стіл і попросили експертів роз'яснити, що криється під тими чи іншими змінами до Конституції. Ми зрозуміли, що потрібно об'єднуватися та розвіювати міфи. Ми для депутатів провели два семінари, розбирали кожну норму та кожне положення з експертами», – сказала Пташник.

Крім того, на її переконання, голови обласних адміністрацій є умовним компромісом між Президентом та регіональними кланами, а також олігархами. Пташник упевнена, що ця реформа запропонована для посилення унітарності України.

«Для того, щоб децентралізація не призвела до повної автономізації регіонів, надаючи певні повноваження, потрібно запровадити інститут контролю з боку держави. Запроваджується префект – це особа, яка є представником влади на місцях. Лише у разі порушення прав громадян чи ухвалення незаконних рішень префекти мають реагувати. В они матимуть механізм оскарження актів органів місцевого самоврядування в суді», – додала нардеп.

Також Пташник розповіла, що наразі розробляється законопроект про префектів, і до цього долучені нардепи та експерти. Як стверджує політик, в основні положення закладено те, що префект має бути неполітичною фігурою й може обіймати посаду лише 3 роки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: