Депутати вдруге підтримали зміни до Конституції

Читать на русском
31 серпня у Верховній Раді України відбулося чергове історичне голосування: народні депутати підтримали в першому читанні президентський законопроект про зміни до Конституції в частині децентралізації.
Фото: www.rbc.ua

31 серпня у Верховній Раді України відбулося чергове історичне голосування: депутати підтримали в першому читанні законопроект про внесення змін до Конституції в частині децентралізації влади.

За відповідне рішення проголосували 265 народних депутатів, інформує «Слово і Діло».

Крім президентської партії «Блок Петра Порошенка», за законопроект проголосували депутати від «Народного фронту» і «Опозиційного блоку». Про це їх представники раніше заявили в результаті ранкових засідань фракцій. Зокрема, в понеділок про це повідомив нардеп від «Опоблоку» Олександр Вілкул, а раніше, в неділю ввечері, таку ж позицію озвучив лідер фракції Юрій Бойко. Про наміри «Народного фронту» підтримати законопроект сьогодні повідомив Юрій Береза.

Голосування за зміни до Конституції: аргументи «за» і «проти»«Слово і Діло» вирішило зібрати думки звичайних користувачів, активістів і політиків щодо голосування за зміни до Конституції в тому вигляді, який пропонує Президент.

Серед тих, хто відмовився підтримувати зміни до Основного закону, – члени коаліції «Об'єднання «Самопоміч», «Радикальна партія» і «Батьківщина». Зокрема, партія Ляшка застосувала вже традиційний для себе метод блокування трибуни, однак це не завадило депутатам згодом усе ж проголосувати за зміни. Крім того, в ході голосування розкол трапився і всередині «Самопомочі»: частина нардепів фракції прийняли рішення голосувати за децентралізацію влади всупереч рішенню партії.

Про те, що зміни до Конституції підтримають мінімум 250 народних депутатів, повідомляв, посилаючись на власні джерела, журналіст ЛІГА.net Петро Шуклінов. На його думку, такий крок необхідний Україні передусім заради налагодження відносин із західними партнерами, оскільки таким чином наша держава доводить готовність йти на компроміс і виконувати Мінські домовленості. Разом з тим, сам Президент у своєму зверненні до українців і народних депутатів зазначив, що жодного «особливого становища» Донбасу запропонований ним законопроект не передбачає і дане питання може регулюватися лише окремими законами, але не буде закріплене в Конституції.

Нагадаємо, 31 липня позитивний висновок щодо законопроекту про внесення змін до Конституції дав Конституційний суд. Перше ж голосування за нього відбулося в парламенті 16 липня. Тоді депутати підтримали зміни до Основного закону 288 голосами. На черзі – третє і остаточне голосування за зміни до Конституції. На відміну від попередніх голосувань, цього разу Верховній Раді необхідно буде набрати не парламентську, а конституційну більшість, тобто не менше 300 голосів парламентарів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: