Експерт: депортація українців – черговий крок до асиміляції мешканців Криму

Читать на русском
Рефат Чубаров

РФ намагається контролювати всіх і все, але депортація українців для самої Росії – це позбавлення трудового ресурсу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Василь Яблонський, аналізуючи інформацію про те, що з 1 листопада РФ розпочинає масову депортацію українців.

«Звісно, як і будь-який тоталітарний, авторитарний режим, Росія ставить на меті цілковито контролювати все. Від присутності українців на своїй території вони відчувають певну загрозу. Як і в інших випадках, вони готові пожертвувати певними економічними преференціями, які дають українці, принаймні ті, хто працює там і виконує низку не найпростіших робіт. Тому для них це є позбавленням певного трудового ресурсу», – аналізує політолог.

Проте, як вважає експерт, намагання тотального контролю навряд чи призведе саме до масової депортації. Будуть висилання, але це навряд чи стане масовим явищем.

«Щодо окупованих територій, то статус отримали дуже мало людей з різних причин. Наприклад, через повторне повернення тих людей», – зазначив він.

Передусім, на його думку, в питанні депортації закладено питання Криму.

«В Криму є маса людей, які залишаються українськими громадянами, або принаймні зберігають два паспорти, і тут пролягає шлях до подальшої асиміляції мешканців Криму. З іншого боку, це намагання контролювати людей, які потенційно можуть становити загрозу російській владі», – підсумував Василь Яблонський.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Росія систематично порушує права корінних народів на території тимчасово окупованого Криму.

Зазначимо також, що раніше народний депутат України Рефат Чубаров пообіцяв, що буде ухвалено проект постанови про визнання депортації з Криму кримських татар геноцидом кримськотатарського народу.

Переглянути всі обіцянки Рефата Чубарова можна тут.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: