Схемники, корупціонери й бізнесмени. Хто є хто в оточенні Яценюка

Читать на русском
Команда нинішнього прем'єр-міністра України являє собою щось на кшталт «акціонерного товариства», де кожен учасник вносить свою лепту й отримує свою частку прибутку.

Команда нинішнього прем'єр-міністра України являє собою щось на кшталт «акціонерного товариства», де кожен учасник вносить свою лепту й отримує свою частку прибутку.

Такого висновку дійшли журналісти проекту «Схеми», передає «Слово і Діло».

Зокрема, в парламенті «Народний фронт», за даними журналістів, будучи другою за чисельністю партією, являє собою сильну групу лобістів. «Найвпливовіші – це група «друзів» прем’єра. Її у парламенті очолює Андрій Іванчук, давній друг Арсенія Петровича зі студентських років. Ще – група Миколи Мартиненка, негласного «керівника» держпідприємства «Енергоатом» і «вічного» голови комітету з палива та енергетики», – йдеться у висновках «Схем».

Майданівських лідерів навколо себе об'єднав у парламенті віце-спікер Андрій Парубій, у так звану «групу Турчинова» увійшли Сергій Пашинський та його сателіти, ну а міністр внутрішніх справ Арсен Аваков забезпечив прем'єрській силі підтримку комбатів та колишніх власних партнерів по бізнесу. Також солідну підтримку Яценюку надають урядовці Павло Петренко, Ганна Онищенко, Вячеслав Кириленко.

Сам прем'єр неодноразово заперечував зв'язки своєї політичної сили з великим бізнесом, однак аналіз проекту «Схеми» довів зворотне.

Так, наприлад, лідер комітету з питань національної безпеки Сергій Пашинський «засвітився» в дивних схемах вивезення з країни арештованих МВС нафтопродуктів Курченка, при чому цю справу досі не розслідують, хоча корупційна складова, на думку експертів, у ній помітна неозброєним оком. Цілком можливо, що Аваков із Пашинським – в одному човні, натякають у «Схемах».

На самого Авакова також є чимало компромату. Так, 25 вересня нардеп Сергій Лещенко оприлюднив інформацію про виведення соратником Авакова, народним депутатом Котвіцьким, 40 млн доларів на панамські рахунки. Частина цих грошей, за даними Лещенка, належить особисто міністру внутрішніх справ. Аваков, звісно, все спростував, назвавши нардепа від «БПП» «маніпулятором».

Голові паливно-енергетичного комітету ВР Миколі Мартиненку приписують низку бізнесів-посередників, що надають сервісні послуги, пов'язані з НАЕК «Енергоатом». Найгучнішим скандалом стали звинувачення, висунуті Мартиненку швейцарською прокуратурою. Йдеться про одержання ним 30 млн франків від чеського заводу з російськими інвестиціями «Шкода», що отримав підряд від «Енергоатома».

Андрій ІванчукНародний депутат України

До «свити» Яценюка причисляють і бізнесмена Леоніда Якушева, чия компанія дивовижним чином виграла тендер на розміщення магазинів duty free в аеропорту «Бориспіль» на тендері, де брали участь світові лідери галузі; його давнього друга Андрія Іванчука, який був співзасновником «Фронту змін». В останнього, до речі, є спільний бізнес із Ігорем Коломойським, про який проговорився журналістам сам дніпропетровський олігарх. Сприяння урядової діяльності інтересам екс-губернатора у «Схемах» побачили у створенні вертикально інтегрованої нафтової компанії за участі державних підприємств та Кременчуцького нафтопереробного заводу, що належить олігарху.

Нагадаємо, раніше російсько-український бізнесмен Костянтин Григоришин розповів, що Арсеній Яценюк має постійні тісні ділові зв'язки з Рінатом Ахметовим.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: