Савченко судитимуть за закритими дверима

Читать на русском
15 вересня відновляться слухання у справі Надії Савченко. Засідання Донецького міського суду у Ростовській області пройде у закритому режимі.

15 вересня відновляться слухання у справі Надії Савченко. Засідання Донецького міського суду у Ростовській області пройде у закритому режимі.

Напередодні слухання адвокат української льотчиці Марк Фейгін розповів «Слову і Ділу» про очікування від судового процесу та анонсував всесвітню акцію на підтримку Надії Савченко.

Слухання поновлюються

Великих сподівань на успішне засідання у справі Савченко не має навіть захист підсудної. Адвокат Марк Фейгін наполягає, що 15 вересня – важливий день, однак навряд чи варто очікувати серйозних зрушень. Нагадаємо, захист Савченко клопотав про перенесення розгляду справи до Москви. Проте клопотання було відхилено. Тепер суд поновлює попередні слухання. За закритими дверима, без преси та громадськості.

Адвокат Савченко певен, що її обміняють на російських ГРУшників після винесення вирокуПравозахисник констатує, що російське слідство у справі Савченко помітно прискорилось після того, як в Україні затримали офіцерів Генерального розвідуправління РФ Александрова і Єрофєєва.

«Попередні слухання у відповідності з кримінально-процесуальним кодексом Росії мають закритий статут, тобто ця процесуальна стадія проводиться без присутності публіки, преси, законних представників обвинувачених. Ми будемо вирішувати низку дуже важливих питань», – розповів адвокат української льотчиці Марк Фейгін.

Серед важливих питань – дата проведення першого засідання вже відкритого слухання. На вівторок захист Савченко також готує низку клопотань. Це, зокрема, апеляції про вилучення зі справи низки доказів, підготовлених Слідкомом Росії, про підтвердження щодо Савченко статусу члена ПАРЄ, про розгляд справи не одним суддею, а колегією з трьох суддів тощо.

Поміняти не вийде

Відбувати покарання вдома – таку умову передбачає угода між Україною та Росією про правову допомогу. Обміняти Надію Савченко на російських ГРУшників, затриманих на Донбасі, – цей варіант першим озвучив очільник російського Мін'юсту Олександр Коновалов ще 2 вересня. А вже 6 вересня міністр закордонних справ України Павло Клімкін підтвердив: такий обмін можливий.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко запевнив, що зробить все для звільнення Надії СавченкоСказано 10 липня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Однак надії зруйнував Президент. Напередодні Петро Порошенко в інтерв’ю The Washington Post виключив можливість обміну затриманих на Донбасі російських військовослужбовців на народного депутата Надію Савченко або режисера Олега Сенцова. Мовляв, різниця між ситуаціями з захопленими українцями на території України та представниками збройного агресора, які були захоплені на території України, величезна, а тому це не тема обміну. Разом з тим, Президент України Петро Порошенко заявив, що робить все можливе для якнайшвидшого звільнення українців, яких утримують в Росії.

Натомість адвокат льотчиці Марк Фейгін наголошує, що нині обмін – ледь не єдина можливість повернути політв’язнів на батьківщину.

Юлія ТимошенкоНародний депутат України
Тимошенко обіцяє, що Надію Савченко буде звільненоСказано 4 листопада 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

«Відмовлятися від будь-якої можливості того, щоб Савченко опинилася вдома, не варто. Обмін – це вимушені заходи, можливо, не найкращі, але за цих обставин – єдині можливі, – коментує можливість обміну Марк Фейгін. – Я адвокат, я не беру участі в політичних переговорах, мені складно судити про те, наскільки доцільно Києву вести переговори з Кремлем у такому ключі».

На переконання захисту Савченко, вплинути на хід справи може Генасамблея ООН. У кінці вересня у Нью-Йорку очікують на участь російського президента. Марк Фейгін наполягає, що Путіну доведеться відповідати за політв'язнів: «Все може статися. Путін двічі буде виступати на Генасамблеї ООН: 27 і 28 вересня. І там, напевно, будуть якісь розмови щодо Надії Савченко, а також інших українських політв’язнів. І буде чинитися тиск на Путіна з тим, щоб він все-таки прийняв рішення про те, щоб зупинити це кримінальне переслідування людей. Я думаю, це дуже хороший майданчик для переговорів і для політичного тиску на російську делегацію. Я на це дуже розраховую».

28 вересня під час виступу російського президента Володимира Путіна на Генасамблеї адвокати української льотчиці і народного депутата Надії Савченко планують провести акцію на її підтримку – 3-й Global Day #FreeSavchenko. Цього дня Марк Фейгін закликає людей по всьому світу вийти на акції підтримки. Він наполягає, що захід важливий, адже окрім політичного тиску, необхідна також громадянська солідарність.

Наталя Нестерова, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: