Без права вето: Порошенко зізнався, чого хоче від Радбезу ООН

Читать на русском

Петро Порошенко наполягає на необхідності позбавити Російську Федерацію права вето в Раді безпеки ООН.

Президент України Петро Порошенко переконаний, що зараз Радбез просто блокується, не в змозі виконувати ефективно свою роль і наполягає на необхідності позбавити РФ права вето.

Про це він повідомив в інтерв'ю «Голосу Америки», пише «Слово і Діло», посилаючись на «УНІАН»

На думку Порошенка, Росія може залишатися в Радбезі, проте вона «має бути позбавлена права вето в тих конфліктах, в яких вона є учасницею».

«У нас немає іншої альтернативи. Якщо ви приймаєте рішення, яке може бути заблоковане Радою Безпеки, то має бути альтернатива для підтримки безпеки в світі. Для нас це дуже важливо», – заявив Порошенко.

Також Президент України нагадав, що РФ ветувала створення міжнародного трибуналу для розслідування причин катастрофи MH17.

В Генасамблеї ООН знайшли спосіб вплинути на Росію – КлімкінГенеральна асамблея ООН може обмежити можливість Росії використовувати своє право вето на рішення організації.

«Було б надзвичайно несправедливо щодо 290 жертв з різних країн усього світу. Це була терористична атака. І ми разом з представниками Нідерландів, Іспанії, Бельгії, Малайзії – усього світу – вимагаємо відповідальності за цю катастрофічну терористичну атаку. Весь світ має право знати, хто винний», – зазначив Петро Порошенко.

У коментарі «Слову і Ділу» юрист-міжнародник Олександр Мережко повідомив, що після вето Росії у справі Боїнга Захід поставив хрест на «режимі Путіна» й суду винуватцям трагедії все одно не уникнути.

«Це політично хибний крок з боку РФ, тому що навіть Китай, який часто РФ підтримує, утримався. Росія кинула виклик всьому світу й опинилася в тотальній ізоляції. Зараз такий міжнародний трибунал буде створюватися на основі резолюції Генеральної Асамблеї ООН, а не на підставі резолюції Ради Безпеки. Є ще один варіант: коли держави, громадяни яких стали жертвами трагедії, на підставі договору створять міжнародний трибунал, в рамках якого буде вироблено розслідування. В крайньому разі, коли не буде використано міжнародний правовий механізм, діятимуть національні суди, наприклад, Нідерланди підніматимуть це питання. Суду все одно неможливо уникнути», – пояснює Олександр Мережко.

17 липня 2015 року Президент Петро Порошенко пообіцяв, що в селищі Грабовому стоятиме пам'ятник жертвам катастрофи малайзійського авіалайнера Боїнг-777, а раніше висловив упевненість, що винні в падінні літака Малайзійських авіаліній, в результаті чого загинули близько 300 осіб, понесуть відповідальність.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: