«Укроп» та гречка: чи стане «ефект Корбана» новим політичним трендом?

Читать на русском
Агресивний, брутальний стиль політичної боротьби команда пана Коломойського активно впроваджує на практиці. Місцем для експерименту було обрано 205 округ.

Українське суспільство в черговий раз стало свідком і учасником політичних баталій під час виборчої кампанії. Цього разу у невластивий для виборчих перегонів літній період не дають засумувати події у Чернігові. На довиборах по 205-му мажоритарному округу не на жарт воюють дві політичні команди: кандидата від пропрезидентської команди Сергія Березенка, та одного з лідерів новоствореної партії «Укроп», близького соратника бізнесмена Ігоря Коломойського – Геннадія Корбана.

Чим ближче до розв’язки – голосування має відбутися 26 липня – тим частіше з’являється інформація про застосування «брудних технологій» з боку обох кандидатів. Поки благодійний фонд, пов'язаний із іменем пана Корбана, без зайвих пересторог масово роздає чернігівчанам продуктові набори, команда пана Березенка, схоже, замовила послугу із розбудови так званої «виборчої піраміди». Так, соратники «укропа» Корбана виявили і заблокували на окрузі авто, в якому нібито перебували організатори підкупу виборців: підозри небезпідставні, адже в салоні авто були виявлені 200 тисяч гривень, списки виборців і зареєстрована зброя.

Джерело запеклої війни на одному виборчому окрузі вочевидь знаходиться значно глибше – у принциповому політичному протистоянні Президента Петра Порошенка і екс-губернатора Дніпропетровщини Ігоря Коломойського. Один із ймовірних фаворитів виборчих перегонів на 205-му окрузі Геннадій Корбан – у політику пішов недавно. Будучи бізнес-партнером пана Коломойського, Геннадій Корбан користується особливою довірою і авторитетом серед команди опального бізнесмена. Пан Корбан є одним із ключових елементів як іміджевого, так і організаційно-фінансового кістяка команди Ігоря Коломойського на Дніпропетровщини. Саме він керував інформаційною кампанією із запобігання сепаратистських рухів в Дніпропетровській області. Пан Корбан одразу долучився до цих процесів в якості заступника голови – керівника апарату Дніпропетровської ОДА. Після скандалу і відставки Ігоря Коломойського з посади очільника Дніпропетровської області, його найближчий соратник Геннадій Корбан повністю вирішив присвятити себе політиці: в липні 2015 року він очолив політраду нової партії «Укроп». Саме цей партійний проект має стати головним політичним активом Ігоря Валерійовича в боротьбі за прихильність ы голоси виборців.

Агресивний, брутальний стиль політичної боротьби команда пана Коломойського активно впроваджує на практиці. Місцем для експерименту було обрано 205 округ.

Втім, політичний портрет Геннадія Корбана вкрай неоднозначний. Ще до свого походу в політику, дніпропетровський бізнесмен вважався найкращим спеціалістом із так званих «корпоративних війн». Досконало вивчивши агресивний стиль управління та керування бізнес-процесами, команда пана Корбана застосовує таку ж стратегію комунікації із своїми опонентами в політиці. При цьому, порушення законодавства не вважається якимось стримуючим фактором задля досягнення своєї мети. «Якщо б ми діяли за законом, у нас тут давно вже були б чеченці», – не раз повторював пан Корбан під час своєї роботи заступником голови Дніпропетровської ОДА.

Втім, втримання ситуації на Дніпропетровщині під контролем – мабуть, поки що єдина конкурентна перевага команди бізнесмена Коломойського серед інших політичних гравців. Самовіддана праця задля свого регіону та щирий патріотизм за задумом мали стати певними компенсуючими факторами для майбутніх досягнень у бізнесі та збереження своїх активів. Слід визнати, що аж надто ефективними здобутками під час роботи в Дніпропетровській ОДА пан Корбан похвалитися не може: усі виконані ним обіцянки переважно стосувалися його подальших політичних перспектив. А от, наприклад, забезпечити стабільні ціни на хліб в області та обіцяні високі виплати бійцям спецбатальйону «Дніпро» - йому так і не вдалося.

Зрештою, агресивний, брутальний стиль політичної боротьби команда пана Коломойського активно впроваджує на практиці. Місцем для експерименту було обрано Чернігів: роздаючи продуктові набори від імені свого благодійного фонду, пан Корбан не вважає такий метод політичної агітації шкідливим та принизливим для виборця, назвавши її «благодійністю». «Зараз я балотуюся у народні депутати по 205-му округу в Чернігові. Мені доводиться по-справжньому зустрічатися з людьми - своїми виборцями. І мушу констатувати факт, що не повною мірою усвідомлював біди і нужду простих людей, які живуть в безпросвітній убогості і знаходяться на межі відчаю. Зустріч з людьми за цією гранню - це коли до тебе приходять як до останньої інстанції. У цих галузях є все: невиліковні хвороби, недоступність ліків, бєспрєдєл, хамство і бездушність влади, самотня старість і т.д.», - пояснює на своїй сторінці в Facebook пан Корбан.

Експерти вважають таку поведінку продуманою стратегією кандидата, який просто переніс звичні для себе методи боротьби із бізнесу в політику. «Геннадій Корбан вибрав для себе політичний образ «Робін Гуда», зробив ставку на соціально незахищені верстви населення. «Принижених і знедолених» в країні зараз хоч греблю гати, тому він органічно зайняв свою електоральну нішу. Такі як пан Корбан постійно балансують на вістрі леза ножа, використовуючи або зовсім заборонені прийоми або порушують чинні схеми і залаштункові домовленості», - розповідає в коментарі «Слову і Ділу» політолог Олександра Решмеділова. На думку експерта, такий агресивний стиль силових методів боротьби лише посилюватиметься – політики в буквальному сенсі почнуть битися за голоси виборців. Зокрема, дії команди Геннадія Корбана все більше нагадують кримінальні розборки 1990-х. «Регіоналам раніше часто дорікали саме за бандитизм і «розборки». Тут якраз «укропи» перейняли естафетну паличку. Питання в іншому, чи хочуть українці повернутися до розрухи 90-х і жити за поняттями? Тренд домінування сили над розумом, на жаль, ще буде актуальним. Схоже, що всі негативні тенденції, якщо вони принесуть свої плоди, будуть задіяні більшістю політичних партій на місцевих виборах, так як вже видно, що політики не шкодують ні коштів, ні ресурсів, ні сил заради перемоги. Головне, щоб не вийшло як в класиці української літератури «Дорогою ціною», - зазначає експерт.

Найприкріше те, що усі негативні процеси, які відбуваються на 205-му окрузі – цементуються діючою владою. Центральна виборча комісія не побачила в діях жодного з кандидатів, в тому числі і в «гречкозасіванні» пана Корбана, підстав для зняття із перегонів. Президент та Верховна Рада – мовчать. Натомість і відсутність змін у виборчій системі, і поведінка кандидатів, і готовність виборців не надто перейматися суттю мотивації політиків, надаючи перевагу миттєвим вигодам, – поступово знецінюють всю логіку демократичного процесу виборів.

Олександр Радчук, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: