Як працюють ваші губернатори? Дайджест обіцянок голів ОДА за 15-22.07

Читать на русском

Цієї п'ятниці виповнюється рівно рік з моменту, коли Президент України Петро Порошенко призначив на посаду голови Волинської ОДА Володимира Гунчика. Уже традиційно, як буває в таких випадках, активісти «Слова і Діла» планували проведення прес-конференції за участі губернатора регіону, де мали представити основні показники його відповідальності та безвідповідальності і проаналізувати діяльність загалом. Попередньо, відповідний захід був погоджений з прес-секретарем керівника ОДА Світланою Головачук на п'ятницю 24 липня. Однак далі – найцікавіше.

Спочатку прес-секретар Гунчика відмовила в участі губернатора, якщо захід буде проходити в прес-центрі «Волинь медіа», а серед спікерів будет один із відомих експертів Волині Михайло Шелеп. А потім, як стало відомо із соціальних мереж, прес-служба ОДА в терміновому порядку розіслала прес-анонс проведення прес-конференції щодо підсумків року роботи Гунчика, але не у п'ятницю, як було домовлено, а на середу 22 липня. Більше того, як з'ясувалось згодом, в ході прес-конференції були використані матеріали «Слова і Діла», де Гунчика показали одним із лідерів за якістю виконання власних обіцянок. Запросити до участі в заході самих представників «Слова і Діла», як ви здогадались, прес-служба ОДА не захотіла.

Як виявилось згодом, така дивна практика спілкування волинського губернатора з пресою та громадськістю спіткала не лише наших активістів, але й місцевих журналістів. Як повідомив у коментарі волинському виданню ВолиньРost місцевий журналіст Андрій Лучик, спілкуватися з Гунчиком журналістам було важко ще за часів його роботи на автозаводі. «З Гунчиком пресі спілкуватися важко. Можу із впевненістю сказати про це ще з часів його керівництва автозаводом. Усі запитання, які адресують до нього журналісти, він намагається перекласти на прес-службу (колись – автозаводу, нині – ОДА). Більше того, погіршилася ситуація із доступом до публічної інформації. За часів Бориса Клімчука цей механізм працював, як годинник. Нині маю досвід неправомірної, на мою думку, відмови у доступі до публічної інформації, що планую доводити в суді», – відзначив Лучик. Схожої думки й інші журналісти з Волині.

Зі своєї сторони, активісти «Слова і Діла» не беруться оцінювати рівень відкритості пана Гунчика, однак ситуація, що склалася однозначно не додає авторитетності службам, що працюють в очолюваній ним ОДА.

Але справедливості заради слід сказати, що волинський губернатор за перший рік своєї діяльності таки дійсно увійшов до переліку тих, хто найчастіше дотримується власного слова і виконує задеклароване. Зокрема, за кількісним показником власних виконаних обіцянок Гунчик посідає 7 сходинку у рейтингу відповідальності губернаторів, тоді як за рівнем безвідповідальності аж 15. Вище Гунчика за показником відповідальності очільник Херсонщини, Житомирщини, Закарпаття, Харківщини і Черкащини.

Для порівняння, міський голова Луцька Микола Романюк у рейтингу мерів від «Слова і Діла» має кращі за Гунчика показники. За кількісним показником виконаних обіцянок, Романюк є абсолютним лідером, маючи в своєму арсеналі 128 реалізованих декларацій. Хоча, не менше у мера Луцька й нездійсненного. Зокрема, за останні 5 років перебування на посаді луцькому міському голові не вдалося підтвердити виконання 118 своїх обіцянок.

Однак, привід поговорити про обіцянки Романюка і решти мерів обласних центрів ще буде. А поки ж активісти та журналісти обговорювали звіт за підсумками року Володимира Гунчика, останній встиг дати ще одну обіцянку. Зокрема, під час зустрічі голови ОДА з представниками молодіжних громадських організацій та ініціативних груп, керівник краю запевнив, що готовий сприяти створенню Волинського обласного молодіжного центру шляхом фінансування та виділення приміщення для його функціонування. Подивимось, на скільки в даному випадку слова Гунчика не розійдуться з ділом.

Так як це вдалося зробити цього тижня губернаторам Дніпропетровщини, Харківщини, Херсонщини, Полтавщини, Одещини, Рівненщини та керівнику Донецької військово-цивільної адміністрації. Всім їм за останні 7 днів вдалося реалізувати по одній власній попередньо заявленій обіцянці. Натомість, єдиним атсуйдером цього тижня став голова Чернівецької ОДА Олександр Фищук. Він раніше заявляв про те, що Чернівецька область побудує вчасно 7 фортифікаційних укриттів під Артемівськом. Проте, як повідомив віце-прем'єр-міністр України – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, вчасно побудувати відповідні об'єкти вдалося лише Житомирській, Вінницькій, Тернопільській та Рівненській областям. Всі інші регіони мають посилити відповідну роботу, серед яких і Чернівецька ОДА.

З повним переліком виконаних та невиконаних обіцянок всіх українських губернаторів Ви маєте можливість ознайомитись на веб-порталі «Слово і Діло» в розділі «Губернатори».

«Слово і Діло» продовжує стежити за обіцянками голів регіонів і суспільно-політичною ситуацією в них. Найближчим часом чекайте дайджест із переліком виконаних та невиконаних обіцянок народних депутатів України та членів Кабінету міністрів.

Якщо Ви побачили чи почули обіцянку будь-якого політика або чиновника, про зміст якої, на Вашу думку, має дізнатися вся країна, надсилайте її нам на електронну адресу [email protected] з поміткою «Обіцянки політиків».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: