Квіташвілі: корупція під час торгів у МОЗі – лише вершина айсберга

Читать на русском
В очікуванні затвердження Радою власної відставки, міністр охорони здоров'я поділився міркуваннями щодо корупційних схем у Мінздорові.
Фото: LB.ua

Запровадити прозору систему торгів під час закупівель у Міністерстві охорони здоров'я мало, оскільки основна корупційна складова криється на інших етапах цього процесу.

Про це в інтерв'ю LB.ua розповів міністр охорони здоров'я України Олександр Квіташвілі, пише «Слово і Діло».

В очікуванні відставки, заяву про яку очільник МОЗу вже подав до Верховної Ради, Квіташвілі розповів, що, за дивним збігом обставин, звинувачення в корупції проти нього висувають посадовці, що працювали ще з попередніми керівниками Мінздорову.

«Нас звинувачують товариші, які працювали, наприклад, радниками за моїх попередників. Я думаю, виходячи з їх реакції можна зробити висновок, що нам вдалося просунутися в подоланні корупції. Найцікавіше – хто буде мене заміщувати. Це буде показник того, наскільки країна готова до змін, і наскільки серйозні наміри викорінити корупцію при закупівлях», – зазначив міністр. За його словами, це однозначно має бути людина, що має підтримку прем'єр-міністра, інакше у неї нічого не вийде. Зі свого боку Квіташвілі готовий допомагати новому керівництву МОЗ.

При цьому керівник відомства навів деякі поширені приклади нераціонального витрачання грошей у системі МОЗ. Наприклад, за деякими групами препаратів держзакупівлі забезпечували потреби країни на 115-120%, при цьому інші закуповувалися лише в обсязі 8-9% від потреби.

«Виявилося, що за деякими держпрограмами закуповується препаратів на 115-120%. Це непогано, це добре, коли є запас. Але за іншими програмами закуповується 8-9% від потреби. Були програми, за якими купувалися брендові препарати, які в 3-4 рази дорожче існуючих дженериків», – поділився статистикою міністр.

«Взагалі перше, що я зробив, увійшовши в посаду, це почав розбиратися в існуючих схемах. І виявив, що не варто концентруватися тільки на етапі торгів. Тому що до торгів і після торгів ще більше чорних дір. Наприклад, вирішується, які саме найменування препаратів потрібно закуповувати. І зовсім незрозуміло, хто несе відповідальність за рішення, прийняте групою з 28 осіб. Ми намагалися ось ці дірки прибрати», – зазначив Квіташвілі.

Також в Україні роками існувала проблема з розподілом препаратів, адже без реєстру пацієнтів зробити це правильно неможливо, що, в свою чергу породжувало корупцію на місцях.

На запитання журналістів, чи передавало міністерство виявлені свідчення порушень законів правоохоронним органам, Квіташвілі відповів ствердно, але, за його словами, в більшості випадків керівництво МОЗ ніякого відгуку по цих справах не отримало.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: