Підбиваючи підсумки. Чим за рік роботи в Одеській області запам'ятався Палиця

Читать на русском
За рік роботи в Одеській області екс-губернатор Ігор Палиця справив враження незалежного і в той же час не до кінця щирого і закритого політика. Що з дій чиновника насправді відкладеться в пам'яті одеситів, аналізувало «Слово і Діло».
Фото: LB.ua

Пробувши на посаді губернатора Одеської області трохи більше року, Ігор Палиця відзначився тим, що, на думку багатьох, не дав повторитися донецько-луганському сценарію – з одного боку, а з іншого – тим, що допустив десятки терактів і так і не зміг остаточно переконати проросійськи налаштовану частину регіону.

Волинянин Палиця був відправлений в «губернаторське заслання» до Одеси відразу після пожежі в Будинку Профспілок, що забрала життя 48 одеситів. Ситуація вимагала швидких рішень – і Палиця взявся за їх здійснення, пише у своєму авторському матеріалі аналітик «Слова і Діла» Тимур Фаур.

Ні для кого не секрет, що Палиця – людина Коломойського. Однак своєю роботою він, судячи з усього, також заслужив і певну довіру Президента, який, коли кілька місяців тому вже поставало питання про зміну губернатора Одещини, сказав, що той поки цілком відповідає його вимогам у питанні забезпечення порядку в регіоні. Пізніше, під час призначення нового губернатора Саакашвілі, почути критику з вуст глави держави також не вдалося: Порошенко лише стримано подякував Палиці за керівництво областю, зазначивши, що вона дісталася йому в непростий час. Що ще раз доводить політичність питання зміни губернатора.

Ігор ПалицяНародний депутат України

Якщо поглянути на результати роботи екс-голови Одеської ОДА, зареєстровані системою народного контролю «Слово і Діло», нескладно визначити, що найбільше уваги той приділяв питанням функціонування силового блоку області. І тут результати його роботи оцінюються неоднозначно: незважаючи на згадане вище зростання активності терористів, в цілому весь минулий рік пройшов в Одесі куди більш спокійно, ніж можна було очікувати.

Розглядаючи рік губернаторства Палиці постфактум, складно не згадати також про кілька скандалів, пов'язаних з його іменем. Перший – коли глава регіону не впорався зі сніговим колапсом минулої зими, котрий на кілька тижнів буквально паралізував життя регіону. Сам Палиця в цей час перебував з родиною в Швейцарії і процес прибирання снігу нібито контролював по телефону.

Другий скандал пов'язаний з його заступниками Михайлом Кучуком і Наталією Чегодар, яких Палиця так і не усунув від фактичного керівництва областю, незважаючи на результати люстраційної перевірки.

Ще одна неприємна ситуація трапилася з Палицею внаслідок його смс-переписки з нардепом Віталієм Хомутинніком, в якій, судячи з усього, обговорювалося питання хабарів на митниці. Тоді сам губернатор досить незграбно виправдався: мовляв, не відразу зрозумів, чого від нього хоче Хомутиннік – от і вийшло непорозуміння.

Ну і останній скандал за участю Палиці, що запам'ятався – його горезвісний пост у Facebook про те, що деякі проукраїнські активісти надто фанатично ставляться до національного питання, провокуючи тим самим протистояння з проросійськими силами в регіоні.

Разом з тим, розуміючи, що робота в Одеській області для нього тимчасова, Палиця також весь цей час не залишав активну роботу в рідному Волинському регіоні, де, як слід очікувати, ми ще побачимо політика чи його соратників на майбутніх місцевих виборах.

Що ж стосується рівня відповідальності екс-голови Одеської обласної адміністрації, в сумі волонтери «Слова і Діла» зафіксували 57 його обіцянок, з яких 28 на даний момент отримали статус виконаних, 9 чиновник провалив, ще 20 чекають виконання.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: