Експерт: посада губернатора дозволить Саакашвілі зрозуміти українські проблеми

Читать на русском
Посада глави Одеської обладміністрації дозволить екс-президентові Грузії Михайлу Саакашвілі не лише зрозуміти суть проблем України, але й запропонувати способи їх вирішення на, можливо, більш високому рівні, вважають українські експерти.
фото: УНІАН

Посада глави Одеської обладміністрації дозволить екс-президенту Грузії Михеілу Саакашвілі не лише зрозуміти суть проблем України, але й запропонувати способи їх вирішення на, можливо, більш високому рівні.

Про це пише на сторінках Deutsche Welle український оглядач Сергій Руденко, повідомляє «Слово і Діло».

Призначення Михеіла Саакашвілі головою Одеської ОДА стало, мабуть, найнесподіванішим кадровим кроком Президента України Петра Порошенка. До цього часу колишньому президенту Грузії пророкували найрізноманітніші посади в українській владі аж до глави уряду. Але згода Саакашвілі на губернаторство в Одесі здивувала без перебільшення всіх. Хоча, на думку Руденка, саме посада губернатора може дозволити Саакашвілі зрозуміти українські проблеми і запропонувати способи їх вирішення вже на більш високій посаді.

З Петром Порошенком Михеіл Саакашвілі навчався на факультеті міжнародних відносин Київського державного університету ім. Шевченка, щоправда, на різних курсах. У зв'язку з цим поява в оточенні Президента України екс-президента Грузії виглядала цілком логічним. Новоспеченому голові української держави потрібні були «варяги» з успішним досвідом реформ у сфері державного управління. Саакашвілі та його команда чудово підходили на цю роль, вважає автор статті.

Сергій Руденко перераховує низку проблем, з якими доведеться зіткнутися новопризначеному очыльнику досить складного регіону: контрабанда в морському порту, кордон з невизнаним Придністров'ям, корупція у місцевій владі, проросійськи налаштовані жителі, теракти. Без підтримки Президента, прем'єра та силовиків у нього навряд чи що-небудь вийде. Одеса має дати відповідь на головне питання: чи можливе повторення грузинських реформ – якщо не в усій країні, то хоча б у одному окремо взятому регіоні?

У своєму матеріалі для DW автор стверджує: нинішнім призначенням Саакашвілі Петро Порошенко вбив одразу двох зайців – дошкулив Росії і надіслав сигнал прем'єр-міністру Арсенію Яценюку. Прем'єр РФ Дмитро Медведєв вже встиг назвати нове призначення Саакашвілі «шапіто-шоу». У зв'язку з цим, підконтрольні Росії сили, ймовірно, з подвоєною силою будуть «розгойдувати» ситуацію в регіоні. Арсеній Яценюк же відтепер отримує в особі Саакашвілі одного з потенційних конкурентів у боротьбі за прем'єрське крісло. Адже абсолютно зрозуміло, що для екс-президента Грузії губернаторське крісло – не межа мрій, робить висновок Руденко.

Тим часом, грузинський Мін'юст вже не має надій на екстрадицію Михеіла Саакашвілі на батьківщину. Глава відомства Тея Цулукіані заявила, що у зв'язку з прийняттям українського громадянства Грузія вичерпала правовий шанс екстрадувати Саакашвілі з України. Як відомо, Конституція України забороняє видачу свого громадянина іншій державі.

Нагадаємо, раніше Генеральна прокуратура України відмовилася видати Грузії колишнього президента цієї країни і позаштатного радника Президента України Михеіла Саакашвілі. На батьківщині його звинувачують у перевищенні службових повноважень у період, коли він обіймав посаду президента Грузії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: