За борги Києва будуть розплачуватися всі українці – експерт

Читать на русском

Київська міська влада брала кредити на заздалегідь несамоокупні проекти.

Спеціаліст поділився міркуваннями стосовно інформації про те, що київська міська влада має борги на суму майже як річний бюджет столиці.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт в галузі місцевого самоврядування Юрій Ганущак, аналізуючи інформацію про те, що київська міська влада має борги на суму майже як річний бюджет столиці.

«Це почалося із вимог Києва внести зміни до Бюджетного кодексу, які б розширяли можливості запозичень зі стандартних до 200%. Тобто зумисне Київська міська влада йшла на нарощення боргів. При цьому, розрахунок робився на те, що борги бере Києв, а розплачується держава. Борги бралися під проекти, по-перше, несамоокупні, а по-друге, ті, які й досі не реалізували. Наприклад, на очисні споруди для Бортничів», – розповідає спеціаліст.

За його словами, зараз Київ, відповідно до зобов'язань, повинен віддавати борги. Заява Ніконова розрахована на те, що держава піде на зустріч і якусь частину реструктуризує. Таким чином, за борги Києва будуть розплачуватись всі платники податків по всій Україні.

«Другим важливим моментом, чому сталась така ситуація, є те, що нинішній Бюджетний кодекс надає в буквальному сенсі надзвичайні привілеї місту Києву. Цьогоріч вони отримали додатково 5 мільярдів. Крім того, Київ має право регулювати сплати податку на землю, податку на нерухомість і можливості у столиці колосальні. Водночас ряд регіонів будуть у скрутному становищі через такі привілеї для Києва», – пояснює експерт.

Перший заступник голови КМДА Ігор Ніконов повідомив про те, що загальний борг Києва сягнув близько 18 мільярдів гривень. Як відомо, наприкінці січня Київрада затвердила бюджет Києва на 2015 рік з доходами у 22 млрд 215 млн грн та видатками у 20 млрд 301,5 млн грн.

Зазначимо, що система народного контролю «Слово і Діло» зафіксувала 51 невиконану обіцянку нинішнього мера міста Києва.

Нагадаємо, Віталій Кличко в червні 2014 року пообіцяв, що завдяки японському кредиту проблема Бортницької станції аерації буде вирішена найближчим часом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: