Проблема не в реформах: українці не вміють обирати політиків – експерти

Читать на русском

Система народного контролю «Слово і Діло» поцікавилась у експертів, які з реформ, про які «слуги народу» так активно говорили в своїх передвиборчих програмах та після Революції Гідності, дійсно потрібні країні.

Сьогодні посол США в Україні Джеффрі Пайєтт назвав ключовими для України реформу з децентралізації влади та конституційну реформу.

Українські політологи поділились міркуваннями з приводу того, які реформи насправді є першочерговими для країни та допоможуть змінити ситуацію.

Політичний експерт Петро Олещук в коментарі «Слову і Ділу» висловив протилежну позицію.

«Конституційна реформа сама по собі не вирішує ключових проблем. Що може змінити конституційна реформа? Баланс влади, державний устрій, але насправді всі проблеми в Україні пов'язані не з цими питаннями. В першу чергу, проблема не в організації влади, а в тих, хто її виконує. Відповідно, це питання тих політиків, які обіймають сьогодні важливі для країни посади. Питання в тому, кого українці обирають.

На його думку, в США вже протягом дуже тривалого часу до конституції не вносилося змін, але тим не менш всі норми суспільство виконує й країна є успішною. У нас Конституцію змінювали декілька разів, але позитивних результатів не має.

«Конституційна реформа повинна передбачати загальні засади державного будівництва, але не змінюватись під кожну політичну ситуацію. Насправді ж ключовими мають бути реформа у боротьбі з корупцією та оновлення державної влади. Конституційний процес – це засіб відволікання уваги від реальних проблем», – вважає Олещук.

Українські політологи поділились міркуваннями з приводу того, які реформи насправді є першочерговими для країни та допоможуть змінити ситуацію.

Проте політолог, глава корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Костянтин Матвієнко притримується іншої думки.

«Конституційний процес та конституційна реформа є пріоритетними для реформування країни. Всі інші – судова, пенсійна, реформа правоохоронних органів, економічна ситуація, що склалась, – це все похідні моменти. Констиуційний процес в Україні зірвано. Коаліційна угода в частині конституційного процесу не виконується. Натомість, під виглядом децентралізації, що теж важлива, Президент навпаки централізує країну», – розповідає Матвієнко.

Зазначимо, що Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт наголосив, що Україна в багатьох напрямках стала іншою країною, але форма цієї нової країни ще вибудовується.

«Питання конституційної реформи й децентралізації є ключовими для успіху того, що заклала Революція Гідності, та подальших змін і перетворень у країні», – сказав посол.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: