Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Прем'єр-міністр України

Шмигаль пообіцяв найближчим часом запустити програму підтримки бізнесу «Нові гроші»

19 червня 2020 року прем'єр-міністр України Денис Шмигаль пообіцяв найближчим часом запустити програму підтримки бізнесу «Нові гроші». «Вона в роботі і буде найближчим часом започаткована для того щоб підтримати малий і середній бізнес», – заявив Шмигаль (відео 1:10:39).
Виконано
Сказано 19 червня 2020 р.

Джерело

  • https://youtu.be/Tn5otqDVl1o?t=4239
  • Лист Мінекономіки від 4 серпня 2020 року
  • Лист Мінекономіки від 6 жовтня 2020 року
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/873-IX#Text
  • https://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=69706
  • https://www.kmu.gov.ua/news/uryad-rozshiriv-mehanizmi-pidtrimki-biznesu-cherez-zaprovadzhennya-portfelnih-garantij-igor-petrashko?fbclid=IwAR214dZKPnmOlHZoJQALQ9hcaPzMgRqhckff6cOTvaMQF0LjNCR8LWfQGJ8
  • https://www.kmu.gov.ua/npas/deyaki-pitannya-nadannya-derzhavnih-garantij-na-portfelnij-osnovi-u-2020-roci-i251120-1151
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1151-2020-%D0%BF#Text
  • https://mof.gov.ua/uk/news/kabmin_rozshiriv_kolo_potentsiinikh_bankiv-kreditoriv_dlia_vidboru_na_otrimannia_portfelnikh_garantii-2617

Результат

З метою проміжної перевірки запровадження програми «Нові гроші» редакцією порталу було направлено лист у Мінекономіки. З отриманої 5 серпня відповіді стало відомо, що 3 червня уряд ухвалив і вніс в Раду відповідні законопроєкти. Далі в листі роз'яснюється, що прийняття даних ініціатив надасть можливість запровадження нового фінансового механізму – часткового гарантування державою зобов'язань перед кредитором за пулом (портфелем) кредитів. Варто зазначити, що з урядової ініціативи № 3659 врахували пропозиції, а ухвалили № 3659-д.

З таких роз'яснень редакція дійшла висновку, що під умовною назвою програми «Нові гроші» слід розуміти програму з надання державних гарантій на портфельній основі.

21 вересня президент Зеленський підписав закон щодо державних портфельних гарантій (ініціатива № 3659-д), ухвалений 3 вересня. Відповідно до закону, у поточному році держава може надати портфельні гарантії в обсязі до 5 млрд грн (!). 25 листопада 2020 року, уряд ухвалив рішення (постанова № 1151) щодо визначення механізму надання державних гарантій на портфельній основі. Скористатися інструментом зможуть суб'єкти мікро-, малого та середнього підприємництва, строк ведення господарської діяльності яких перевищує 1 рік та які не є банкрутами та/або проти них не порушено справи про банкрутство.

Окрім того, 22 грудня Кабмін розширив коло потенційних банків-кредиторів для відбору на отримання портфельних гарантій.

Враховуючи те, що уряд через 5 місяців після обіцянки все ж таки забезпечив запуск нової програми підтримки для малого і середнього бізнесу, обіцянці присвоєно статус «виконано».