Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Прем'єр-міністр України

Шмигаль у програмі уряду обіцяє забезпечити здешевлення страхових платежів за договорами страхування сільськогосподарських культур та тварин

12 червня 2020 року прем'єр-міністр України вніс до Ради програму діяльності уряду. Керівник уряду Денис Шмигаль у програмі уряду обіцяє забезпечити здешевлення страхових платежів (премій) за договорами страхування сільськогосподарських культур від ризику загибелі та тварин від інфекційних захворювань.
Виконано
Сказано 12 червня 2020 р.

Джерело

  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68573
  • Лист Мінекономіки
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=71155
  • https://www.president.gov.ua/news/prezident-pidpisav-zakon-shodo-vdoskonalennya-nadannya-derzh-69685
  • https://www.epravda.com.ua/columns/2021/07/27/676105/
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1601-IX#Text

Результат

1 лютого 2021 року у відповідь на запит редакції в Мінекономіки повідомили, що для здешевлення страхових платежів за договорами страхування сільськогосподарських культур та тварин розроблено законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення правового регулювання страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою». 18 лютого уряд подав до Ради відповідний законопроєкт (№ 5104), який 1 липня 2021 року був ухвалений Радою, а згодом підписаний президентом Зеленським.

Законом визначається механізм надання державної підтримки сільськогосподарським товаровиробникам для страхування їхньої продукції, а також вимоги до учасників ринку, яким може надаватися така допомога. Крім того, визначаються об’єкти страхування, страхові продукти, ризики та випадки страхування з державною підтримкою.

Розмір часткового відшкодування сільськогосподарським товаровиробникам страхових платежів встановлено на рівні до 60%. Водночас зазначається, що конкретний розмір компенсації визначатиметься з огляду на можливості державного бюджету у відповідному порядку використання бюджетних коштів. Норма закону про компенсацію державою до 60% страхових платежів, сплачених агровиробником, покликана суттєво здешевити навантаження для фермерів та запустити повноцінний механізм захисту аграріїв.

Враховуючи те, що для забезпечення здешевлення страхових платежів за договорами страхування ухвалені відповідні законодавчі зміни, обіцянці присвоєно статус «виконано».