Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Прем'єр-міністр України

Шмигаль у програмі уряду обіцяє врегулювати питання скорочення заборгованості виробників теплової енергії за використаний для її виробництва природний газ

12 червня 2020 року прем'єр-міністр України вніс до Ради програму діяльності уряду. Керівник уряду Денис Шмигаль у програмі уряду обіцяє врегулювати питання скорочення заборгованості виробників теплової енергії за використаний для її виробництва природний газ.
Виконано
Сказано 12 червня 2020 р.

Джерело

  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68573
  • Лист Міненергетики
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=72159
  • https://www.naftogaz.com/www/3/nakweb.nsf/0/E7772BCBDE525E98C2258742002AB844?OpenDocument
  • https://www.bbc.com/ukrainian/features-58462241

Результат

З листа Міненергетики від вересня 2021 року стало відомо, що з метою уникнення зростання тарифів на постачання теплової енергії та гарячої води уряд, представники місцевої влади, НКРЕКП та НАК «Нафтогаз України» 09.02.2021 підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та постачання гарячої води громадянам України. Відповідно до підписаного документа, підприємствам теплопостачання передбачені відстрочка оплати за природний газ до 30.09.2021 та компенсація різниці між ринковою ціною природного газу та ціною, врахованою в тарифах за тепло.

З метою стабілізації (!) фінансового стану підприємств тепловодопостачання та водовідведення 14.07.2021 Рада ухвалила Закон України «Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу», який визначає комплекс організаційних та економічних заходів, спрямованих на подолання кризових явищ та забезпечення стабільності на ринку природного газу.

Закон дає можливість подальшого реформування у всіх сегментах ринку природного газу та припинення державного втручання в його функціонування шляхом покладення на суб’єктів ринку спеціальних обов’язків для забезпечення загальносуспільних інтересів в процесі його функціонування, насамперед, шляхом урегулювання заборгованості (!) суб’єктів ринку природного газу та супутніх ринків, в тому числі, заборгованості виробників теплової енергії за природний газ, поставлений НАК «Нафтогаз України» в рамках спеціальних обов’язків та використаний ними для виробництва теплової енергії для населення, а також неоплаченої вартості обсягів природного газу, відібраних з газотранспортної системи підприємствами теплоенергетики протягом 2015-2019 років без документального оформлення, отримання номінацій або включення до реєстру. З цією метою законом внесено низку уточнюючих змін до Закону України «Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії».

Враховуючи те, що врегулювання питання скорочення заборгованості виробників теплової енергії за використаний для її виробництва природний газ було забезпечено шляхом ухвалення закону, обіцянці присвоєно статус «виконано».