Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Прем'єр-міністр України

Шмигаль у програмі уряду обіцяє демонополізацію та розвиток конкуренції на енергетичних ринках

12 червня 2020 року прем'єр-міністр України вніс до Ради програму діяльності уряду. Керівник уряду Денис Шмигаль у програмі уряду обіцяє демонополізацію та розвиток конкуренції на енергетичних ринках, разом із комерційним обліком ресурсів.
Виконано
Сказано 12 червня 2020 р.

Джерело

  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68573
  • https://glavcom.ua/economics/finances/zapusk-rinku-gazu-dlya-naselennya-dozvoliv-demonopolizuvati-galuz-700321.html
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3533-17#Text
  • https://ua.interfax.com.ua/news/economic/705545.html
  • https://ua-news.liga.net/economics/articles/kvartal-svobodi-scho-zminilosya-dlya-spojivachiv-gazu-za-tri-misyatsi-roboti-gazovogo-rinku
  • https://www.energy-community.org/implementation/Ukraine.html
  • https://www.epravda.com.ua/publications/2020/08/3/663629/
  • https://economy.24tv.ua/lichilniki-gazu-1-sichnya-2021-ukrayina-yak-vstanoviti-tsina_n1461360
  • https://gas.ua/uk/home/news/gk-naftogaz-ukrayini-zaproponuvala-nayvigidnishu-tsinu-sered-richnikh-tarifnikh-planiv-postachalnikiv
  • https://www.slovoidilo.ua/promise/89809.html
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3533-17#Text
  • https://www.energy-community.org/news/Energy-Community-News/2020/11/23.html

Результат

Для початку варто зазначити, що діяльність уряду з метою демонополізації та розвитку конкуренції на енергетичних ринках – це тривалий процес, що може стосуватися, як виробників, так і постачальників енергії, а успішність та результативність залежить від багатьох факторів. Теза програми уряду зобов'язує підтримувати таку діяльність щодо енергетичних ринків – на основі цього твердження здійснено верифікацію.

Як зазначає Європейська Енергетична спільнота у звіті від 23 листопада 2020 року, Україна у 2020 році досягла найбільшого успіху в реформуванні газового сектору. Перш за все цьому посприяло запровадження з 1 серпня 2020 року ринку газу для населення: населення може вільно змінювати постачальника; ціни на газ формує ринок (ціни на газ і для промисловості, і для населення прирівняні до цін у ЄС, і залежно від ситуації на ринку вартість ресурсу може суттєво зростати чи знижуватися).

Як пояснюють експерти, запуск ринку газу для населення, який активно лобіював НАК «Нафтогаз Україна», дозволив демонополізувати галузь і дав можливість споживачам самостійно вибирати постачальника. «Одна з переваг повноцінного ринку – конкуренція. Ще до 1 серпня населенню поставляли газ всього 37 компаній, більша частина з яких – так звані газсбути. Це монопольні постачальники газу у всіх областях країни. Але вже до кінця жовтня у газсбутів з'явилися 18 нових конкурентів», – підбивають підсумки перших трьох місяців газового ринку.

Щодо комерційного обліку ресурсів – норма про те, що з 1 січня 2021 року споживачам, у яких немає лічильників, газ постачати не будуть, була змінена шляхом відтермінування до січня 2023 року.

Враховуючи те, що вже у 2020 році уряд забезпечував демонополізацію та розвиток конкуренції на газовому ринку, разом із комерційним обліком ресурсів, обіцянці присвоєно статус «виконано».

Додатково. 7 квітня 2021 року НКРЕКП ухвалила постанову «Про затвердження Змін до деяких постанов НКРЕКП» (затвердження змін до Правил постачання та Типового договору постачання природного газу побутовим споживачам). Це рішення направлене на забезпечення захисту прав побутових споживачів від цінових коливань на ринку природного газу. Побутовим споживачам надається можливість споживати природний газ протягом року за фіксованою ціною, яка буде пропонуватися постачальниками та діятиме у період з 1 травня 2021 року по 30 квітня 2022 року.

Наприкінці квітня стало відомо, що «Нафтогаз» оприлюднив фіксований річний тариф на газ – 7,96 грн (!) за кубометр (з урахуванням ПДВ, та без плати за транспортування). Компанія запропонувала своїм клієнтам найвигіднішу (!) ціну на газ серед постачальників на ринку.