Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Прем'єр-міністр України

Шмигаль у програмі уряду обіцяє запровадити «нульову декларацію» доходів та статків

12 червня 2020 року прем'єр-міністр України вніс до Ради програму діяльності уряду. Керівник уряду Денис Шмигаль у програмі уряду обіцяє запровадити «нульову декларацію» доходів та статків для визначення нульової точки відліку з метою подальшого запровадження контролю за відповідністю розміру понесених витрат з розміром отриманих доходів.
Виконано
Сказано 12 червня 2020 р.

Джерело

  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68573
  • https://www.president.gov.ua/news/prezident-pidpisav-zakoni-shodo-provedennya-odnorazovogo-dob-69569

Результат

25 лютого 2021 року президент Зеленський зареєстрував у Раді пакет законопроєктів про податкову амністію (про одноразову «нульову декларацію» для бізнесу) – №№ 5153-5156. Згодом вони були ухвалені Радою та в червні-липні підписані президентом (№№ 1539-ІХ, 1524-IX, 1542-IX). № 5154, який пояснюється «технічним», підготовлено для остаточного невідкладного ухвалення.

Закон № 1539-ІХ: створює стимули для виведення з тіні доходів, прихованих від оподаткування, та сприятиме залученню в економіку України додаткових ресурсів; визначає особливості проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб, яке відбуватиметься з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року. Громадяни України матимуть право подати одноразову добровільну декларацію із зазначенням активів, що їм належать, і з яких не були сплачені податки і збори до 1 січня 2021 року. При цьому у добровільній декларації не потрібно буде вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів.

Із задекларованих активів громадянин повинен буде сплатити збір, зокрема 5% щодо валютних цінностей на рахунках у банках в Україні, а також інших активів, що знаходяться (зареєстровані) в Україні; 9% щодо валютних цінностей на рахунках в іноземних фінансових установах, а також з інших активів, що знаходяться за кордоном; 2,5% щодо номінальної вартості державних облігацій України, придбаних декларантом у період з 1 вересня 2021 року до 31 серпня 2022 року.

Враховуючи такі роз'яснення щодо запровадження одноразової «нульової декларації», обіцянці з програми діяльності уряду присвоєно статус «виконано».