Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Перший заступник голови Комітету з питань транспорту та інфраструктури
  • Член депутатської фракції "ГОЛОС"

Клименко пообіцяла, що фракція "Голос" не буде голосувати "проти" відкриття ринку землі

31 січня 2020 року народний депутат України Юлія Клименко пообіцяла, що фракція "Голос" не буде голосувати "проти" відкриття ринку землі. "Ринок землі треба відкривати. Ринок землі треба в кінці кінців реформувати. Він не може знаходитись в тому паралічі, якому він знаходиться фактично. Він і так існує, просто в сірій зоні знаходиться. Той законопроект, який запропонований слугами і який в цій редакції, він фактично узаконить існуючі відносини. Він не дасть економічного ріст. Він не дасть дива, але він узаконить ті відносини, які зараз існують де-факто... Ми не будемо точно проти тому, що ми були завжди за ліберальний ринок землі", - заявила вона (відео 37:15-38:45).
Виконано
Сказано 31 січня 2020 р.

Джерело

  • https://www.youtube.com/watch?v=oxOfnPGtHpc
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=5095

Результат

31 березня 2020 року ВРУ прийняла законопроект №2178-10 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення. Народні депутати фракції "Голос" не голосували проти, обіцянка отримує статус "виконано".

Законопроектом передбачено відкриття ринку землі з 1 липня 2021 року. Право власності на землю сільськогосподарського призначення після проходження матимуть громадяни України, юридичні особи, які зареєстровані в Україні та учасниками яких є українці, держава або громади, самі територіальні громади. Селяни матимуть можливість продавати свої паї юридичним особам, та державі. До 1 січня 2024 року громадяни України можуть набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею до 100 га. До 1 січня 2030 року ціна земельної ділянки не може бути меншою її нормативної грошової оцінки, а розрахуватися за куплену земельну ділянку можна буде тільки в безготівковій формі.