Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "ГОЛОС"
  • Член Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг

Совсун у передвиборчій програмі обіцяє, що усі кандидати на посаду прокурора мають пройти перевірку на доброчесність і тест на iq

15 червня 2019 року на сайті ЦВК була зареєстрована передвиборча програма політичної партії "Голос", за списком якої йшов кандидат в народні депутати з обіцянкою, що усі кандидати на посаду прокурора мають пройти перевірку на доброчесність і тест на iq.
Не виконано
Сказано 15 червня 2019 р.

Джерело

  • https://goloszmin.org/program
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=634

Результат

19 вересня 2019 року ВРУ ухвалила проєкт закону №1032 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури, яким регулюється порядок зайняття посади прокурорів. Процедура проведення добору кандидатів на посади прокурорів в Офісі Генерального прокурора, обласних та окружних прокуратурах регулюється Порядком проведення добору на зайняття вакантної посади прокурора, затвердженим наказом Генерального Офіс Генерального прокурора. Депутати від "Голосу" утримались під час голосування за цю ініціативу. Поряд з цим вони не реєстрували альтернативних проєктів законів, а їхні поправки не стосувалися запровадження обов’язковості проведення тесту на IQ під час відбору прокурорів.

Процедура добору прокурорів така. Процес відбору, його правила та критерії оцінки кандидатів – однакові для всіх. Перший і другий етап - іспити у формі анонімного тестування з використанням комп’ютерної техніки для виявлення знань та вмінь застосовувати закон, а також на загальні здібності та навички відповідно. Третій етап - проведення співбесіди для виявлення відповідності кандидата вимогам професійної компетентності та доброчесності. Для оцінки рівня володіння практичними уміннями та навичками кандидати виконають також письмове практичне завдання. Окрім цього, відбувається перевірка кандидатів на доброчесність.

Таким чином, на рівні законодавства не було затверджено пункт щодо обов’язковості складання тесту на IQ під час добору. І депутати від фракції "Голос" активно не виступали за запровадження цієї новели. Тому одна із умов публічного зобов’язання партії "Голос" 2019 року не виконана.

Варто додати, що статус обіцянки може бути змінено в разі отримання офіційної інформації від партії "Голос", що вона здійснювала конкретні кроки для запровадження IQ тесту для добору прокурорів.