Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член Комітету з питань екологічної політики та природокористування
  • Член депутатської фракції "ГОЛОС"

Василенко у передвиборчій програмі обіцяє побудувати системи обміну інформацією з митницями сусідніх країн ЄС

14 червня 2019 року на сайті ЦВК була зареєстрована передвиборча програма політичної партії "Голос", за списком якої йшов кандидат в народні депутати з обіцянкою побудувати системи обміну інформацією з митницями сусідніх країн ЄС.
Виконано
Сказано 14 червня 2019 р.

Джерело

  • https://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2019/wp502pt001f01=919pf7171=389.html
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=428

Результат

12 вересня 2019 року ВРУ ухвалила проект закону №1082 про режим спільного транзиту та запровадження національної електронної транзитної системи. Закон впроваджує в українське законодавство положення Конвенції про процедуру спільного транзиту, які дозволять Україні обмінюватися митною інформацією з 35 країнами, отримувати дані для переміщення товарів транзитом, ввести спеціальні транзитні спрощення, використовувати єдину митну декларацію для переміщення товарів від країни-відправника до країни-одержувача через інші країни з використанням загального ІТ-продукту New Computerised Transit System (NCTS). NCTS – це ІТ продукт, який дає можливість налагодити обмін інформацією про етапи митного оформлення товарів з використанням електронних повідомлень в режимі реального часу та підвищити ефективність використання системи аналізу ризиків.

З метою практичного застосування норм закону, 12 серпня 2020 року КМУ врегулював питання щодо звернення підприємств з високим рівнем довіри для отримання спеціального транзитного спрощення. Відповідно до зобов'язань в рамках Угоди про асоціацію з ЄС урядовці ухвалили постанову Кабінету Міністрів України “Про деякі питання надання дозволу на застосування спеціального транзитного спрощення”, яка дозволяє приєднання до Нової комп’ютеризованої транзитної системи (New Computerised Transit System - NCTS).

Таким чином, ухвалення закону про режим спільного транзиту та запровадження національної електронної транзитної системи прямо впливає на реалізацію обіцянки "Голосу" запровадження системи обміну інформацією з митницями сусідніх країн ЄС. Оскільки народна депутатка підтримала ухвалення закону, обіцянка отримує статус "виконано".