Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "ГОЛОС"
  • Перший заступник голови Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування

Лозинський у передвиборчій програмі обіцяє забезпечити в Україні високотехнологічну економіку

14 червня 2019 року на сайті ЦВК була зареєстрована передвиборча програма політичної партії "Голос", за списком якої йшов кандидат в народні депутати з обіцянкою забезпечити в Україні високотехнологічну економіку.
У процесі
Сказано 14 червня 2019 р.
Контроль виконання через 2 мiсяцi.

Джерело

  • https://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2019/wp502pt001f01=919pf7171=389.html

Результат

Впродовж 2021 року ВРУ хвалила два важливих закони, які спрямовані на створення в країні спеціального правового режиму для ІТ-індустрії - Дія City. Який, за версією Міністерства цифрової трансформації України, дозволить створити в Україні найпотужніший ІТ-Хаб в Центральній та Східній Європі. Українці та підприємці з усього світу матимуть можливість швидко реалізовувати бізнес-ідеї та ефективно їх впроваджувати.

Влітку Верховна Рада України схвалила базовий закон №1667-ІХ про Дія City. Він запроваджує інструменти для залучення інвестицій, додаткові механізми захисту прав на інтелектуальну власність та нову гнучку форму співпраці з IT-фахівцями.

У грудні ухвалено податковий закон № 1946-ІХ. Податкова система Дія City — це низькі податкові ставки, можливість замінити податок на прибуток податком на виведений капітал і стимули для залучення інвестицій.

Депутати від фракції «Голос» підтримали податкові зміни (законопроєкт №5376 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні), однак не голосували за рамковий закон (законопроєкт №4303 про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні).

Концепція Дія.Сіті передбачає, що в рамках правового режиму Дія City не менше ніж на 25 років будуть створені сприятливі умови для: ведення технологічного та інноваційного бізнесу; залучення інвестицій; розвитку цифрової інфраструктури; залучення талановитих працівників з усього світу; стимулювання створення вітчизняних інноваційних продуктів (стартапів і продуктових компаній); формування в Україні економіки знань. Резидентами Дія Сіті зможуть бути юридичні особи, зареєстровані за законодавством України, що відповідають критеріям, визначеним спеціальним законодавством про Дія Сіті, і включені до реєстру резидентів Дія Сіті.

Законопроєктом №5376 визначаються такі податки: податки на працю складатимуть: 5% ПДФО; ЄСВ 22 % від мінімальної заробітної плати; 1,5% військовий збір; 9% на «виведений капітал» або 18% на прибуток (об’єкт оподаткування обирається на розсуд компанії); 0% на дохід фізичної особи, отриманий як дивіденди, якщо вони не розподілялися 2 і більше роки. Для стимулювання ангельських інвестицій впроваджено податкову знижку (з податку на доходи фізичних осіб) на суму інвестицій в українські стартапи.

Ухвалення податкової частини Дія City – не останній крок у запуску спецрежиму. Законодавчу базу Дія City формують три закони, два з яких уже ухвалено. Третій – це законопроєкт щодо внесення змін до податково-процесуального кодексу. Наразі він на етапі розробки, зазначили у Мінцифрі. Також паралельно розробляється та ухвалюється підзаконна база.

Обіцянка залишається в процесі виконання. «Слово і діло» продовжує слідкувати за реалізацією обіцянки депутатами фракції «Голос». Після аналізу змін законодавства та ролі народних депутатів буде надано відповідний статус персональним зобов'язанням народного депутата.