Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Коляда у програмі обіцяє запровадити житлові програми для учасників бойових дій з використанням держпідтримки та пільгового іпотечного кредитування

4 жовтня 2019 року Верховна Рада України ухвалила програму діяльності уряду. Міністр у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Оксана Коляда у програмі обіцяє запровадити житлові програми для учасників бойових дій з використанням державної підтримки та пільгового іпотечного кредитування на будівництво та придбання житла.
Не виконано
Сказано 4 жовтня 2019 р.

Джерело

  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=66959
  • file:///C:/Users/user30/Downloads/Zvit_2019_KMU.pdf
  • https://www.slovoidilo.ua/promise/73313.html

Результат

Відповідно до інформації сайту Мінветеранів, на виконання указу президента 24 грудня 2019 року було опубліковано лише Концепцію Державної цільової програми забезпечення реалізації права на житло осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, та внутрішньо переміщених осіб на 2020-2025 роки. Відповідну концепцію було схвалено розпорядженням уряду наприкінці лютого 2020 року. Програму повинні розробити протягом 6 місяців.

Також, 27 листопада 2019 року урядом було затверджено Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання пільгового довгострокового державного кредиту внутрішньо переміщеним особам, учасникам проведення антитерористичної операції (АТО) та/або учасникам проведення операції Об’єднаних сил (ООС) на придбання житла.

На реалізацію цього проєкту передбачено 200 мільйонів гривень: по 100 мільйонів на ветеранів та ВПО. Нова бюджетна програма передбачена змінами до держбюджету 2019 року.

Ветерани та внутрішньо переміщені особи самі мають обрати житло, під яке бажають отримати кредит та сплатити лише 6% вартості нормативної площі житла. Строк кредитування – до 20 років, відсоткова ставка – 3% річних

Будь-яких інших програм запроваджено не було.

Нагадаємо, що у тексті програмного документа діяльності уряду, який Рада ухвалила 04.10.2019, будь-які терміни щодо цього зобов'язання – відсутні, тому обіцянці присвоєно статус «не виконано» після відставки прем'єр-міністра Олексія Гончарука «за власним бажанням» на початку березня 2020 року. Відставка прем'єр-міністра стала передумовою відставки уряду та міністра Коляди.