Переселенці зможуть повернутися додому тільки через 5-7 років – депутат

Читать на русском

Народний депутат від фракції «Самопомочі» Наталія Веселова вважає, що найближчим часом переселенці з окупованих районів України не зможуть повернутися в свої домівки.

«Потрібно нарешті визнати, що, на жаль, протягом року, і навіть наступного, цього не станеться. У кращому разі для цього знадобиться років 5-7», – цитує Веселову прес-служба «Самопомочі», передає «Слово і Діло».

Депутат пояснила такі терміни тим, що більшість урядових і локальних програм допомоги переселенцям із Криму і Донбасу розроблені з логіки, що ці люди повинні найближчим часом повернутися в свої покинуті будинки.

«Але ж люди не можуть повернутися у будинки, яких тепер фізично не існує, не кажучи вже про те, що для початку з цих територій має піти агресор», – додала вона.

Веселова зазначила, що успіх матимуть лише ті програми, які спрямовані на інтеграцію переселенців у той регіон, де вони опинилися після внутрішньої міграції. «Серед внутрішніх мігрантів чимало людей з активною життєвою позицією, їм треба допомагати у відкритті підприємств, навчанні дітей, залученні до соціального життя», – говорить нардеп.

На думку політика, для впровадження таких програм можна залучати іноземних донорів. «Іноземці не хочуть давати гроші на проїдання. Вони готові фінансувати виготовлення вудки, а не закупівлю риби. Разом з колегами із фракції та волонтерськими рухами ми зараз шукаємо системні рішення для розв’язання проблеми», – повідомила Веселова.

Згідно з даними Державної служби з надзвичайних ситуацій України, станом на сьогоднішній день з тимчасово окупованих територій і районів проведення антитерористичної операції в інші регіони вже переселено 819 тис. 263 людини. У ДСНС також повідомили, що більшість з них забезпечені житлом для тимчасового проживання.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: