Шимків про відмову від газу з РФ: наших запасів ще й на експорт вистачить

Читать на русском

Заступник глави Адміністрації Президента Дмитро Шимків вважає, що при успішному реформуванні нафтогазової галузі, Україна зможе не тільки відмовитися від імпорту блакитного палива з Росії, але і почати експорт власного газу.

Про це він розповів в інтерв'ю «Українській правді», інформує «Слово і Діло».

«Якщо дивитися на запаси природних ресурсів, які у нас є, то ми, взагалі-то, самодостатня країна багато в чому. Наприклад, у нас достатньо газу для того, щоб забезпечити себе самих і ще й експортувати», – повідомив Шимків, додавши, що, за оцінками експертів, всього за 5 років Україна зможе вийти на повну самодостатність по газу, включаючи промисловість.

За його словами, на сьогоднішній день ефективність половини українських свердловин – 30-40%. «Їх дебет можна збільшити в рази, якщо правильно провести обслуговування і підвищити ефективність експлуатації, і якщо реформа «Нафтогазу», яку хочуть зробити, почне знаходити відгук у політичних партій», – зазначає заступник глави АП.

«Ми не будемо імпортувати газ, і ми можемо його почати експортувати. У нас є хороші поклади газу, причому не обов'язково сланцевого, у нас є поклади і звичайного газу. І це я не кажу про Крим і Дніпровсько-Донецьку западину», – зазначив чиновник.

«Ви думаєте, Росія буде щаслива, якщо ми почнемо видобувати свій газ? Росії простіше купити газети, журнали, активістів, влаштувати саботаж, щоб наша ідея реформування нафтогазової галузі, яка дозволить нам збільшити видобуток, перестати імпортувати газ, стати експортером, провалилася. Це ж втрати грошей для Росії і втрата ринку»,  резюмував Шимків.

Про те, що у п'ятирічній перспективі Україна диверсифікує постачання газу і поступово перестане залежати від РФ упевнений і прем'єр-міністр Арсеній Яценюк. Диверсифікувати поставки блакитного палива і забезпечити енергетичну незалежність України також обіцяв у своїй передвиборчій програмі чинний Президент України Петро Порошенко.

У той же час народний депутат, заступник голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Олександр Онищенко заявив, що Україна буде знижувати газову залежність від Росії і планує відмовитися від російського газу протягом двох-трьох років.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: