Онищенко: За два роки Україна відмовиться від російського газу

Читать на русском

Україна знижуватиме газову залежність від Росії і планує протягом двох-трьох років відмовитись від російського газу.

Про це повідомив народний депутат України, заступник голови комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Онищенко, пише «Слово і Діло» з посиланням на «УНІАН».

«Ми вже зараз не вибираємо обсяги російського газу з так званого «зимового пакету» і платимо менше, ніж очікувалося. На руку українцям і те, що ціна на російський газ сильно залежить від ціни на нафту, яка за останні півроку впала вдвічі», – каже депутат.

Як зазначає Онищенко, певного графіка відбору або мінімального обсягу, який Україна зобов'язана купити в рамках «зимового пакету», не існує. «Умови поставки газу російської компанії «Газпром» гірше умов, які пропонують Україні європейські постачальники. У зв'язку з цим частка «Газпрому» на українському ринку скорочується», – зізнається народний депутат.

Звільнити Україну від газової залежності від Москви допоможе реверс газу з інших країн Європи, європейські та американські інвестори та збільшення власного газовидобутку українськими компаніями. Онищенко також додає, що постійні спекуляції Кремля на тему українських боргів за газ, маніпуляція цифрами – змушують припиняти газові відносини з Росією.

«Всі ми вже втомилися коментувати російські фантазії і домисли на цю тему. Ми винні були спочатку 10 млрд, потім 16 млрд, а тепер ось, виявляється, наш борг – 2,5 млрд. Борги, які були узгоджені на україно-російських переговорах щодо газу, були погашені. Газ нам сьогодні з боку Росії поставляється виключно на основі передоплати і в цій ситуації розмови про якісь міфічні борги – це чергова інсинуація», – каже заступник голови комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

Читайте також: Газпром в Україні діє схемою: «Чим більша брехня, тим легше в неї повірять»

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко також заявляв, що Україна зможе відмовитися від російського газу вже через два роки. Схожа ініціатива є і у прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, однак він прогнозує, що це відбудеться в п’ятирічній перспективі.  

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: