Матіос: добровольчі батальйони не відповідальні за військові злочини

Читать на русском

Добровольчі батальйони в системі МВС не підпадають під дію військових статутів і відповідно не несуть відповідальності за вчинення тих чи інших дій, що можуть кваліфікуватися як військові злочини.

Про це в інтерв’ю «Українській правді» розповів головний військовий прокурор України Анатолій Матіос, пише «Слово і Діло».

«Я зараз не говорю про те, що вони вчиняли такі протиправні дії, чи не вчиняли. Але на практиці виходить, що інколи при виконанні фактично ідентичних бойових завдань межа, кваліфікація і міра відповідальності за вчинені протиправні дії або бездіяльність для таких батальйонів і військових ЗСУ та Національної гвардії є кардинально різною», – пояснив Матіос.

За його словами, такі батальйони як «Азов», «Шахтарськ» чи «Донбас» – батальйони патрульно-постової служби спеціального призначення. «Вони створені і обліковуються в системі Міністерства внутрішніх справ і відповідно підпадають виключно під дію закону «Про міліцію», а у випадку вчинення злочинів – під загальні норми Особливої частини Кримінального кодексу. Навіть коли вони перебувають у зоні АТО», – каже головний військовий прокурор України.

Він також розповів, що найбільш розповсюдженими злочинами, які вчиняються військовослужбовцями, які були відмобілізовані у першу, другу і третю хвилі мобілізації є непокора, самовільне залишення служби, дезертирство, ухилення від військової служби іншим способом.

«Чому у мене прозвучав скепсис? Бо добровольчі батальйони Міністерства внутрішніх справ не підпадають під ознаки цих кримінально-карних діянь, хоча фактично вони мають місце. Я не хотів би виносити ці дані на широкий загал, щоб їх зараз використовували у власних цілях, але загальні цифри неоптимістичні», – заявив Матіос, додавши, що «цифри великі, хоча і не критичні».

Раніше Анатолій Матіос заявив, що військова прокуратура буде ініціювати повернення в армію гауптвахти як способу покарання військовослужбовців за порушення дисципліни.

Також нагадаємо, що 14 січня Верховна Рада підтримала у першому читанні зміни до Кримінального кодексу, що регламентують посилення покарання за військові злочини під час «особливого періоду» та в бойовій обстановці. Таким чином, непокора керівництву, дезертирство, злочинні накази та ще ряд правопорушень каратимуться за нормами воєнного стану.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: