Головний військовий прокурор хоче повернути в армію гауптвахту

Читать на русском

Військова прокуратура буде ініціювати повернення до армії гауптвахти як способу покарання військовослужбовців за порушення дисципліни.

Про це на військовому полігоні в Харківській області сказав заступник генерального прокурора України, головний військовий прокурор Анатолій Матіос, передає «Слово і Діло» з посиланням на УНІАН.

За його словами, на розгляд верховному головнокомандувачу буде внесено низку необхідних законодавчих змін, у тому числі про повернення гауптвахти, які сприятимуть підвищенню обороноздатності України.

«Потрібно невідкладно вживати кілька кроків, подавати для законодавчих змін, для приведення до реалій життя. Інститут, який був завжди в Збройних силах - військових гауптвахт - право командира практичного залучення до відповідальності військовослужбовця, який не підкоряється наказу, шляхом накладення арешту і переміщення його для перебування на гауптвахті, він був досить дієвий», - розповів Матіос.

«На даний момент за законодавством його немає, і командири частин і з'єднань відчувають велике затруднення в можливості застосування будь-яких елементів впливу на військовослужбовців», - констатував він.

Крім того, за словами Матіоса, головною військовою прокуратурою розслідується доведення обороноздатності країни «до такого жалюгідного на момент початку антитерористичної операції стану».

«Дається оцінка всім діям міністрів, які підписували подання, до відповідних органів законодавчої влади, до тих, хто приймав рішення і таким чином розвалював систему чіткої дисципліни в Збройних силах, підривав обороноздатність, в тому числі шляхом списування в надлишкове майно бойового озброєння, спорядження і тощо», - зазначив головний військовий прокурор країни.

Читайте також: В зоні АТО з'явиться прокурорський батальйон

Нагадаємо, 22 липня Президент України Петро Порошенко підписав Закон «Про внесення змін до Закону України «Про прокуратуру» про створення військових прокуратур, яким відновлюється діяльність військових прокуратур в країні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: