Дезертирство і бездіяльність в АТО каратимуть за законами воєнного часу

Читать на русском

Верховна Рада підтримала у першому читанні зміни до Кримінального кодексу, що регламентують посилення покарання за військові злочини під час «особливого періоду» та в бойовій обстановці.

Таким чином покарання за непокору керівництву, дезертирство, злочинні накази та ще ряд правопорушень каратимуться за нормами воєнного стану, пише «Слово і Діло».

Даний законопроект, ініційований Кабінетом міністрів України, підтримали 238 народних депутатів.

Текст закону вносить ряд поправок до Кримінального кодексу України, серед них – покарання за дезертирство (від 2 до 12 років позбавлення волі) та ухилення від військової служби (5-10 років). Невиконання наказу в умовах бою загрожуватиме військовослужбовцям ув'язненням строком від 3 до 10 років, а втрата військового майна – від 2 до 5.

Окрема відповідальність покладається офіцерів: так, за бездіяльність, що привела до правопорушення, командир військового підрозділу може поплатитися позбавленням волі на строк 7-10 років. Те ж саме покарання може бути застосоване до капітана військового корабля, що тоне, якщо той залишить судно, не виконавши покладені на нього обов'язки.

Загалом, законопроект вносить зміни до 17 статей Кримінального кодексу України.

Читайте також: РНБО: Спецперепустки в АТО введуть через тиждень

Нагадаємо, вчора Петро Порошенко заявив, що будівництво фортифікаційних споруд на лінії зіткнення сил АТО та бойовиків на Донбасі вже майже завершене.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: