Після Майдану Рада вимагає юрисдикції Гааги над злочинами Кремля

Читать на русском

Депутати Верховної Ради визнали право Міжнародного кримінального суду розслідувати злочини, скоєні в результаті збройної агресії Російської Федерації стосовно України.

Таку постанову парламенту підтримав 271 народний депутат, пише «Слово і Діло».

Тим самим наша країна визнає застосування статті 7 Римського статуту («Злочини проти людяності») щодо жертв російської агресії на півдні і сході України.

Також парламентарі ухвалили заяву до Гаазького трибуналу про визнання юрисдикції злочинів проти людяності та воєнних злочинів, що передбачає персональну відповідальність вищого керівництва Росії. Таку постанову на днях зареєструвала в парламенті група народних депутатів від коаліції.

На черзі – передача документа Міністерством закордонних справ безпосередньо до Гааги, де й буде прийняте остаточне рішення про початок слідства.

У свою чергу, Кабінет міністрів і Генеральна прокуратура України зобов'язані забезпечити необхідну доказову базу проти учасників самопроголошених ДНР, ЛНР і російських чиновників.

Читайте також: Порошенко шантажував Путіна, щоб зберегти посаду дипломат

Нагадаємо, у квітні 2014 року відповідне звернення щодо розслідування злочинів проти Євромайдану направив до Міжнародного кримінального суду Кабінет міністрів. 18 квітня звернення було прийнято до розгляду. А 27 січня 2015 року Верховна Рада офіційно визнала Росію країною-агресором щодо України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: