З подачі Дещиці Янукович може постати перед Гаазьким трибуналом

Читать на русском

У Міжнародному суді ООН у Гаазі у винятковому порядку затвердили звернення Кабінету міністрів України щодо розгляду подій у Києві з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року.

Відповідну декларацію подав до МКС Андрій Дещиця, де її одразу ж розглянули, повідомляє «Слово і Діло».

«Сьогодні, 17 квітня 2014 року, Секретар Міжнародного кримінального суду (МКС), Герман фон Хебель отримав декларацію, подану Урядом України, про визнання юрисдикції МКС стосовно злочинів, які, як стверджується, було скоєно на території України з 21 листопада 2013 по 22 лютого 2014 року», - йдеться у заяві, опублікованій на офіційному сайті Міжнародного кримінального суду.

У Гаазі визнали свою юрисдикцію у справі порушень прав людини під час подій на Єромайдані. «МКС відтепер має юрисдикцію щодо можливих злочинів, які, як стверджується, було скоєно в контексті вищезгаданої ситуації, і щодо застосування положення частини 9 Статуту стосовно міжнародного співробітництва та судової допомоги».

Тепер декларацію Дещиці передадуть на розгляд Прокурора МКС, який і прийме рішення щодо відкриття справи щодо колишніх українських високопосадовців, причетних до подій на Євромайдані. Таким чином, перед судом, що займається покаранням за найбільш тяжкі злочини, може постати і екс-президент України.

Нагадаємо, наприкінці лютого проти Віктора Януковича та ряду інших посадових осіб держави було відкрито кримінальну справу. Тоді ж президента-втікача оголосили у розшук. Крім того, вчора в. о. генерального прокурора України Олег Махніцький повідомив, що МВС також шукає екс-прем’єра Миколу Азарова.

Андрій Дещиця виконує обов’язки міністра закордонних справ України з 27 лютого 2014 року. За цей час «Слово і Діло» зареєструвало 7 його обіцянок, 6 із яких нині у процесі виконання. Ще одна – про підписання політичної частини угоди про Асоціацію з ЄС – уже виконана.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: