Гройсман розповів, коли з депутатів знімуть недоторканність

Читать на русском

Верховна Рада України планує у четвер проголосувати за направлення до Конституційного Суду України законопроекту про зняття недоторканності з народних депутатів і суддів.

Про це на своїй сторінці у «Фейсбуці» написав спікер Верховної Ради Володимир Гройсман, пише «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс».

«Четвер – особливий день. Ми повинні проголосувати за направлення до Конституційного суду законопроекту про зняття недоторканності з народних депутатів і суддів», – написав Гройсман.

Як зазначалось, на поточному пленарному тижні парламент планує розглянути деякі питання забезпечення обороноздатності країни і боротьби з корупцією. Значна кількість питань буде пов'язана з інформаційною безпекою держави.

«На середу у нас – ратифікація ряду міжнародних угод, що також стосуються безпеки країни», – додав спікер.

Нагадаємо, за зняття недоторканності особисто взявся Президент Петро Порошенко. Так, 16 січня він вніс відповідний законопроект.

Зауважимо, що Порошенко пропонує виключити з тексту діючої Конституції частину ст. 80, якою народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність та іншу частину тої ж таки статті, згідно якої народні депутати України не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані.

Читайт також: Експерт: Можливе скасування недоторканності парламентарів – популізм

Крім того, відповідні зміни передбачають питання законодавчого скасування недоторканності суддів. Зокрема, в редакції президентського законопроекту це пропонується викласти у наступному формулюванні: «Суддя не може бути без згоди Вищої ради юстиції затриманий та до нього не може бути застосовано запобіжний захід у вигляді утримування під вартою до винесення обвинувального вироку судом, за винятком затримання при вчиненні або безпосередньо після вчинення тяжкого чи особливо тяжкого злочину проти життя та здоров'я особи».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: