Депутати домовилися, як визнаватимуть ДНР та ЛНР терористичними

Читать на русском

Верховна Рада стала на крок ближче до визнання самопроголошених «республік» ДНР та ЛНР на сході України терористичними організаціями.

За прийняття законопроекту в першому читанні проголосувало 270 депутатів Верховної Ради, інформує «Слово і Діло».

При цьому, за ініціативою членів коаліції до початкового проекту закону було внесено ряд змін.

Так, лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко зазначив, що коаліція підтримає закон лише у тому випадку, якщо він передбачатиме визнання кожної конкретної організації терористичною з подання Ради нацбезпеки і оборони, тоді як попередньо планувалося, що це таємним рішенням робитиме Вищий адміністративний суд України.

«У нас по цьому законопроекту відбулася дискусія... Ми домовились про те, що парламент визнає організації терористичними з подання Ради нацбезпеки і оборони. Тобто не таємне рішення Вищого адміністративного суду, а рішення парламенту, який визнає організацію терористичною», – зазначив Ляшко.

При цьому представник «Блоку Петра Порошенка» Юрій Луценко уточнив, що, за пропозицією коаліції, юрисдикція суду поширюватиметься на питання визначення приналежності громадянина до тієї чи іншої терористичної організації.

Читайте також: Відставка Яреми і зняття недоторканності: що обіцяють українцям депутати

Вчора голова Представництва ЄС в Україні Ян Томбінський звернувся до українських парламентарів з порадою спершу самим визнати так звані ДНР та ЛНР терористичними організаціями, а вже потім вимагати подібного кроку від міжнародної спільноти.

Нагадаємо, з учорашнього дня на території Донецької та Луганської областей діє режим надзвичайної ситуації, а на решті території України – режим підвищеної готовності, введені Кабінетом міністрів для покращення координації між різними гілками влади для гарантування безпеки громадян.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: