Томбінський: Україна сама гальмує процес визнання ДНР та ЛНР терористами

Читать на русском

Перш ніж вимагати у Європарламенту визнання самопроголошених «республік» ДНР та ЛНР терористичними організаціями, Верховна Рада має сама дати їм таке визначення.

Про це в понеділок розповів голова Представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський, пише «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс Україна».

«Це чутливе питання і воно має бути поставлене в рамках міжнародного права і системи. Саме тому Україні офіційно необхідно зробити необхідні кроки, а вже потім його можна виносити на міжнародну арену», – зазначив дипломат.

Томбінський натякнув, що за визнання ДНР та ЛНР терористами мають нести відповідальність перш за все українські чиновники найвищого рівня. «Хай ті, хто несе політичну відповідальність, приймають рішення, і не треба ніяких спекуляцій», – сказав представник ЄС.

Позицію Томбінського підтвердила й посол Латвії в Україні Аргіта Даузе, зазначивши, що в цьому питанні «роль України й українського парламенту має дуже важливе значення».

Читайте також: Росію не виключать з ООН, бо Захід не готовий до конфронтації – експерт

Між тим, Кабінет міністрів лише сьогодні зареєстрував у парламенті законопроект про визнання самопроголошених республік на сході України терористичними організаціями. А минулого тижня прем'єр-міністр Арсеній Яценюк також запропонував наділити правом визнання терористичних організацій РНБО та Президента. Крім того, в разі реалізації ініціативи прем'єра, така процедура може бути здійснена і через суд.

Додамо також, що свій варіант законопроекту про визнання ДНР та ЛНР терористичними, 10 грудня минулого року запропонували народні депутати Олександр Турчинов, Сергій Пашинський, Андрій Тетерук та Юрій Береза, однак експертна комісія відправила його на доопрацювання.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: