У разі війни Кабмін примусово візьме гроші громадян

Читать на русском

Якщо держава введе воєнний стан, Кабмін зможе примусово залучати кошти з банківський рахунків громадян та підприємств.

Відповідний законопроект розробив Кабмін, пише «Слово і Діло» з посиланням на «FINBALANCE».

Зокрема законопроектом «Про фінансову систему України в особливий період» передбачено, залучення коштів клієнтів, що зберігаються на депозитних рахунках для потреб держави. Розмір визначатиметься Кабміном відповідно до Державного бюджету.

Як зазначається в документі, кошти залучаються на поворотній основі і включатимуться до до державного боргу, який оформлюється державними цінними паперами.

Залучатися кошти будуть підприємств, установ та організацій усіх форм власності, а також фізичних осіб-підприємців та фермерських господарств.

Якщо даний документ стане законом, то набуде чинності з наступного дня після його опублікування.


«Передбачені цим законом обмеження прав і свобод людини і громадянина можуть бути застосовані у строк з моменту оголошення рішення про мобілізацію (крім цільової) або доведення його до виконавців стосовно прихованої мобілізації чи з моменту введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях до оголошення Верховною Радою України за поданням Президента України укладення миру», – зазначається у законопроекті.

Також у проекті закону передбачена заборона переказу коштів у національній та іноземній валюті за межі України та вивезення готівки за митний кордон України, а тим громадянам, які захочуть повернути кошти з вкладних (депозитних) рахунків, треба буде чекати стабілізації ситуації, також вони не отримають своїх відсотків.

На час дії особливого періоду обмежать або зупинять всі операції з електронними грошима та готівковий розрахунок.

Читайте також: Введення воєнного стану лише наробить паніки – Пашинський

23 січня законопроект має розглядати спеціальний урядовий комітет, який очолює глава Кабміну Арсеній Яценюк. Однак від вже погоджений з Нацбанком, Мінекономрозвитку, Мін’юстом, НКЦПФР, Нацкомфінпослуг, Міноборони, МВС.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк 7 вересня 2014 року пообіцяв, що влада введе воєнний стан в Україні, якщо не вдасться зберегти перемир’я.

Як стало відомо, ватажок терористичної організації «ДНР» Олександр Захарченко заявив, що бойовики на Донбасі більше не будуть робити спроб розмовляти з Києвом про перемир'я і вже сьогодні терористи почали наступ танками в передмісті Маріуполя.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: