Джерело: РФ може вимагати від Києва повернення боргу в $3 млрд достроково

Читать на русском

В уряді Росії заявляють про те, що Київ порушив низку параметрів, які були умовою надання Україні облігаційної позики, тому РФ незабаром буде вимагати достроково повернути борги, повідомляє «Слово і Діло», з посиланням на ТАСС.

«Ситуація, яка складається в економіці та фінансах України, свідчить про те, що цілий ряд параметрів, що були умовою надання Україні російської облігаційної позики, порушується», – повідомило джерело в уряді Росії.

Зокрема, Росія може вимагати погашення боргу за єврооблігаціями достроково при невиконанні ковенанта по відношенню держборгу до ВВП України, яке не повинно перевищувати 60%.

«За цих обставин досить імовірно, що Росія буде змушена найближчим часом зажадати від України дострокового погашення боргу в 3 млрд доларів», – додає джерело.

Разом з тим, виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко зазначає, що співвідношення боргу до ВВП досягло близько 66%, а значить Москва зможе вимагати негайної виплати за євробондами, згідно з контрактом Януковича, підписаного в 2013 році.

Також на початку січня газета Financial Times за розрахунками на основі методики МВФ прогнозує, що в 2015 році обсяг держборгу на Україні може досягти 90% від ВВП.

У той же час в коментарі «Слову і Ділу» президент Національної асоціації кредитних спілок України Петро Козинець повідомив, що саме через кредити Януковича Україна опинилася під загрозою дефолту.

«Через невиконання зобов'язань за викупленим Росією в грудні 2013 євробондами вартістю $ 3 млрд, Україні загрожує дефолт, тому зараз країна повинна остерігатися нових кредитів, а РФ має право вимагати повернути борг коли завгодно», – попереджав Козинець.

Читайте також: Яценюк розповів, куди діваються гроші, отримані від МВФ

Як відомо, 17 грудня 2013 року президенти Віктор Янукович і Володимир Путін домовилися про надання кредиту Україні на $15 млрд.

Україна встигла отримати тільки перші $3 млрд шляхом викупу українських єврооблігацій російськими держбанками (євробонди були випущені 20 грудня з терміном погашення в 2015 році і ставкою купона 5%).

Матеріали за темою:

Скільки кредитів наобіцяли Україні (інфографіка)

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: