Скільки кредитів наобіцяли Україні (ІНФОГРАФІКА)

Читать на русском

Нещодавно Міжнародний валютний фонд затвердив чергову програму кредитної допомоги для України в розмірі 17 млрд. дол. Востаннє так звану програму stand-by для України відкривали в розпал світової кризи 2008 року. Сайт «Слово і Діло» розпитав українських економічних експертів, які плюси та мінуси «приховує» в собі співпраця з МВФ.

Чому кредит необхідний

Опитані нами економісти зійшлися на думці, що кредит для України був вкрай необхідним. Більше того, умови співпраці з Міжнародним валютним фондом є найбільш прийнятними для країни.

«В цьому році Україні потрібно віддавати закордонним кредиторам  8-9 млрд дол. (тобто половину від всього дворічного кредиту МВФ – ред.). Крім того, потрібно задовольнити попит внутрішнього споживача, який також купує валюту. Щорічно цей попит складає 2-3 млрд дол.», - розповів «Слову і Ділу» доктор економічних наук та колишній міністр економіки Володимир Лановий.

Старший економічний аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь додає, що цього року в Україні спостерігається значний дефіцит зовнішньої торгівлі, оскільки імпорт  значно перевищував експорт. «Відповідно цей дефіцит також потрібно покривати валютою», - пояснює Жолудь.

Директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин, в свою чергу, переконаний, що без кредиту МВФ Україна могла б опинитися в стані дефолту вже цього року. «На сьогодні Україна не лише не має вільних ресурсів - вона взагалі не має ресурсів, щоб підтримувати свою платоспроможність і розрахуватись з тими боргами, які вже є і, які накопичуються», - роз'яснює експерт.

Плюси кредитів МВФ

Головним плюсом співпраці з МВФ Олександр  Жолудь вважає досить низьку ставку відсотків по кредиту. З ним погоджується Володимир Лановий. «Відсоткова ставка українських облігацій на міжнародних ринках сягає 15-20%, а МВФ надає кредит лише під 3%. Більше того, приватні інвестори неохоче дають позички українському уряду під такі високі відсотки», - пояснює «Слову і Ділу» екс-міністр економіки.

Олександр Жолудь також бачить плюс кредитної програми МВФ в тому, що вона передбачає пакет реанімаційних економічних реформ, які необхідно запроваджувати. «Це не забаганки МВФ, це те, що треба реально робити. Попередні уряди були досить популістськими, і тому на якісь болючі кроки вони не йшли», - пояснює економіст. Співпраця з МВФ, вважає Жолудь, направлена на стабілізацію банківської системи, забезпечення низького дефіциту державного бюджету, беззбитковості НАК «Нафтогаз, автоматичного відшкодовування ПДВ тощо.

Василь Юрчишин навів нам ще один вкрай позитивний ефект кредитування від Міжнародного валютного фонду - співпраця з МВФ може дати «зелене світло» для інших запозичень в українську економіку. «Є повідомлення, що ЄС готовий відкрити кредитну лінію для України, ЄБРР готовий надати кошти, уряд Японії планує підтримати Україну. Передумовою для цього була саме програма МВФ», - переконаний експерт.

Критика

Уряд Миколи Азарова в 2011-2013 роках намагався поновити співпрацю з МВФ і отримати новий кредит. Однак тоді співпраця Кабміну з Фондом не склалася. Кредитор, за словами тодішніх українських урядовців, вимагав неможливого: підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги та скорочення бюджетних видатків, зокрема й соціальних виплат.

Що було не під силу Миколі Яновичу, відносно легко вдалося новому керівництву держави. Уряд Арсенія Яценюка погодився на всі ключові рекомендації МВФ.

Економісти висловлюють сумнів, що скорочення дефіциту бюджету за допомогою скорочення бюджетних видатків допоможе оздоровити економіку. «Українська економіка з другого півріччя 2012 року, тобто понад півтора роки, знаходиться в стані рецесії. Відповідно ми не можемо значно скоротити дефіцит бюджету, адже скорочення державних видатків додатково негативно впливає на ВВП», - пояснює Олександр Жолудь.

З ним погоджується Володимир Лановий. «У них своє бачення ситуації, вони дивляться здалеку, з «дуже високої гори», не бачать деталей», - пояснює екс-міністр. Лановий переконаний, що запропоновані МВФ рекомендації є лише першим щаблем для виходу країни зі надскладної економічної кризи, після чого повинні розпочатись повноцінні реформи. Разом з тим запропоновані Фондом кроки допоможуть мінімально збалансувати фінансові потоки, знизити такі негативні тенденції в українській економіці, як відтік коштів з валютних банківських рахунків, величезний дефіцит бюджету, величезний борг та дефіцит платіжного балансу в міжнародній торгівлі.

В свою чергу, Василь Юрчишин переконаний, що кожна програма МВФ унікальна. «Програма Фонду для України базується не на якихось примхах, а на тих макроекономічних вимогах, які є в усьому світі, зокрема сюди входить і відносно низький бюджетний дефіцит», - пояснює економіст. І додає, що ніхто не вимагає від України стати повністю бездефіцитною країною, однак цей дефіцит має бути «зрозумілим» і не обтяженим різними гарантіями та проблемами, як, наприклад, НАК «Нафтогаз».

Насамкінець, Олександр Жолудь нагадує, що і цей борг доведеться віддавати. «За ці два роки нам потрібно досить сильно переозброїти українську економіку, щоб почати заробляти кошти і мати можливість віддавати борги», - застерігає економіст.

Македон Ілона, "Слово і Діло"

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: