Через кредити Януковича Україні загрожує дефолт – експерт

Читать на русском

Через невиконання зобов’язань по викупленим Росією у грудні 2013-го року українським євробондам вартістю у $3 млрд, Україні загрожує дефолт, тому зараз країна має остерігатись нових кредитів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіли спеціаліст з економічних питань, президент Національної асоціації кредитних союзів України Петро Козинець та економічний експерт Олег Устенко.

«Україна хоче прискорити виплату 17-мільярдного пакету фінансової допомоги МВФ та можливо навіть збільшити цю допомогу. Також Київ просить МВФ модифікувати програму надання кредиту: зменшити вимоги щодо реформ та врахувати додаткові витрати через кризу на Донбасі та необхідність розбудовувати армію, але враховуючи зростання зовнішнього боргу України в 2014 році до 102,2% від ВВП, а рівень інфляції в Україні в кінці нинішнього року виросте до 19% то Україні слід все ж таки остерігатися нових кредитів», - вважає Козинець.

З його слів, як кожна фінансова установа, МВФ буде  диктувати свої умови та вимагати повернути кредити з відсотками.

Водночас, експерт з економічних питань Олег Устенко, наголошує, що співвідношення боргу до ВВП сягнуло 66% , а значить Москва зможе вимагати негайної виплати за євробондами, згідно контракту 2013 року.

Читайте також: Україна менш корумпована, ніж Росія, але до Польщі ще далеко

Слід зазначити, що по лінії Світового банку Україна отримала 2,5 млрд доларів із загальної суми фінансової допомоги, узгодженої на 2014 рік обсягом 3,5 млрд доларів.

Також, нагадаємо, що витрати по внутрішньому держборгу склали близько 50 млрд гривень, по зовнішньому державному боргу – 27.764 млрд гривень.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: