У БПП пояснили, які привілеї отримали місцеві бюджети

Читать на русском

Народний депутат від фракції «Блоку Петра Порошенка» Геннадій Чекіта повідомив, що внесені до Бюджетного кодексу зміни значно розширили ресурсну базу місцевих бюджетів та їх можливості.

Тепер місцеві бюджети зможуть направляти зароблені на місцях ресурси на розвиток територій, інформує «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу БПП.

За словами Чекіти, такі можливості з'явилися завдяки врегулюванню на законодавчому рівні норм відповідно до проголосованого 29 грудня 2014 року парламентом і підписаним Президентом Закону щодо реформи міжбюджетних відносин.

Нардеп підкреслив, що бюджетна децентралізація, про яку раніше тільки говорилося, тепер ще й закріплена законом. «Ресурсна база місцевих бюджетів значно розширена на законодавчому рівні, тому значно розширені і їх можливості. А от наскільки ефективно ці можливості будуть використані, залежить від місцевої влади», - зазначив політик.

Читайте також: Чи готові українські міста до децентралізації? Рівень ефективності мерів

Як розказав Чекіта, тепер органи місцевого самоврядування зможуть вільно приймати рішення, що стосуються фінансування з місцевого бюджету робіт з модернізації та ремонту систем теплопостачання, ліфтів, житлових будинків, оснащення житлового фонду будинковими засобами обліку енергоносіїв та споживання води.

Крім того, до переліку увійшов комплекс заходів з енергозбереження, заміни природного газу на альтернативні види палива, реконструкції, будівництва мереж зовнішнього освітлення вулиць, капітального ремонту гуртожитків, що передаються у власність територіальних громад.

Чекіта пояснив, що всі ці роботи місцеві бюджети тепер зможуть фінансувати, враховуючи значне збільшення джерел їх наповнення. «Дохідна частина загального фонду місцевих бюджетів, тобто фонду, з якого фінансується вся життєдіяльність населених пунктів, тепер збільшена за рахунок нових джерел», - говорить депутат.

За його словами, тепер до загального фонду місцевого бюджету будуть надходити єдиний і екологічний податок, а також нові збори, яких до цього або не було взагалі, або вони прямували до держбюджету. Чекіта також акцентував увагу на нових місцевих зборах - це акцизний податок на роздрібну торгівлю пивом і тютюном і податок на нерухомість.

Дивіться також: У повному обсязі процес децентралізації провести не вдасться - Фесенко

«Крім того, до місцевих бюджетів тепер будуть надходити і кошти, отримані від надання різних видів адміністративних послуг. Раніше вони також прямували до держбюджету», - повідомив політик.

Цікаво, що політичний експерт Олександр Солонтай вважає, що замість децентралізації повноважень і фінансових ресурсів уряд ще більше «тягне фінансову ковдру на себе».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: