В повному об'ємі процес децентралізації провести не вдасться - Фесенко

Читать на русском

Децентралізація – це прогресивний процес, але він буде розтягнений в часі. Має відбутись мінімально дві сесії для проведення децентралізації й швидкого ефекту від цього не буде.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко, коментуючи заяву Гройсмана, що парламент має до кінця року провести децентралізацію влади.

«Проект закона існує, але є інша проблема, що процес децентралізації пов'язаний з конституційними змінами, а це вимагає голосування, й як мінімум, на двох сесіях. Якщо в першому читанні може бути проголосовано уже на першій сесії до початку січня, при умові, якщо звісно встигнуть узгодити конституційний законопроект, то ось друге читання відбудеться мінімум в лютому, тому до кінця року парламент не зможе провести децентралізацію», - пояснив Фесенко.

З його слів, важливою також є фінансова децентралізація у зв'язку з війною, а щодо адміністративної, то вона вимагатиме максимальної ефективності й ініціатив місцевих еліт, і контролю, як вони скористаються своїми можливостями.

Читайте також: Бондаренко впевнений, що Тимошенко скоро повернеться у велику політику

Нагадаємо, що глава держави вважає, що Україні необхідна децентралізація влади і частину своїх повноважень він готовий передати територіальним громадам і місцевим органам влади. Ради сформують виконкоми та оберуть їхніх голів. І вже вони, а не призначенці із Києва, управлятимуть регіонами і розпоряджатимуться місцевими бюджетами.

Також, децентралізація передбачає розширення прав регіонів, у в тому числі, у мовній політиці. Тому місцеві громади Донбасу матимуть повне право вільно використовувати російську мову наряду з державною.


ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: