Експерти назвали українські міста, що перебувають під загрозою теракту

Читать на русском

Найбільші міста України, а також обласні центри на сході та півдні України перебувають під загрозою терористичних актів.

Про таке свідчать колишній керівник Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж та відомий військовий журналіст Юрій Бутусов, інформує «Слово і Діло» з посиланням на «Обозреватель».

Зокрема, до списку міст, які найбільш вірогідно можуть стати ціллю терористів, входять Одеса, Харків, Київ, Запоріжжя, Дніпропетровськ, Миколаїв і Херсон. Також зберігається загроза терактів у прикордонних зонах із так званими ДНР та ЛНР.

«Заходи, що вживаються СБУ, недостатні – вони не комплексні, а випадкові. Всім відомий, наприклад, київський вояж жінки-терористки, яка контролювалася з Луганська. А вибухівка рухалася територією України. Вона була затримана тільки на останньому етапі... Частково СБУ проводить роботу, але система розвідки, контррозвідки та робота на випередження поки недостатні. Тільки 20% терористичних загроз виявляються при безпосередньому виконанні, а все інше виявляється на стадії підготовки і задуму», – зазначив Маломуж.

Своєю чергою, журналіст Юрій Бутусов причин для паніки не бачить. Він переконаний: незважаючи на те, що міста Харків і Одеса є стратегічними точками для російських спецслужб (перше – як один з найбільших промислових центрів, друге – в якості головних морських воріт країни та зони, що веде до Придністров'я) і саме на них традиційно направлені диверсанти, проукраїнські настрої там уже достатньо сильні.

Читайте також: Яценюк не хоче миру – президент Чехії

«Українське суспільство достатньо зміцнилося як у Харкові, так і в Одесі, щоб відбити всі теракти. Тому я не передбачаю там дестабілізації. Але контррозвідці слід продовжувати роботу, оскільки противник продовжує закидання диверсійних груп. І мета номер один цих груп – знищення запасів українського палива. Вони в рамках економічної війни роблять все для того, щоб підривати наші ешелони і насамперед ешелони з паливом», – застерігає Бутусов.

Нагадаємо, днями до Одеси прибули підрозділи Нацгвардії для спільної з місцевими правоохоронцями операції із запобігання терористичним загрозам.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: