Причина відмови Chevron від проекту в Україні – компанія Ставицького – ЗМІ

Читать на русском

Серед причин виходу компанії Chevron з проекту освоєння Олеської площі стала вимога української сторони виключити з Угоди про розподіл продукції ТОВ «СПК-Геосервіс», яке пов'язують із екс-міністром екології України Едуардом Ставицьким.

Про це у своєму авторському матеріалі для газети «Дзеркало тижня» пишуть Алла Єрьоменко та Геннадій Кобаль, посилаючись на власні джерела, повідомляє «Слово і Діло».

«Їм (Chevron) довелося б втратити мінімум рік-два на процедуру узгодження нового договору. І вони вирішили взяти паузу на роботи», - зазначається у матеріалі зі згадуванням вищезазначеного джерела.

Проте проблеми заморожування проектів із видобутку енергоресурсів за участю провідних світових компаній, а також з іншими потенційними інвесторами, в українських реаліях набагато глибше на думку журналістів.

«По-перше, політична та економічна криза в Україні різко підвищила ризики, пов'язані з реалізацією проекту. По-друге, падіння цін на вуглеводні у світі актуалізувало питання про доцільність нових дорогих проектів. По-третє, в Україні існують проблеми суто технічного характеру. Наприклад, обсяг послуг вітчизняних сервісних компаній, які можуть бути задіяні у великих нафтогазових проектах, мізерно малий. А завозити сюди іноземні сервісні компанії – це час і дуже великі гроші», - йдеться у публікації.

Читайте також: Chevron йде з України через падіння ціни на нафту і АТО – експерт

Саме тому, на думку авторів матеріалу, вихід Chevron із проекту по Олеській площі –цілком очікуваний і, з її точки зору, раціональний крок. Хоча й збитковий, судячи з попереднього, для України. Адже лише відповідно до офіційної частини договору, «на початковому етапі геологорозвідки компанія зобов'язалася інвестувати за проектом УРП на Олеській площі 350 млн дол., а за сприятливого збігу обставин за весь час проекту інвестиції могли досягнути 10 млрд дол.».

Нагадаємо, що конфлікт довкола газової фірми-«прокладки» Януковича—Ставицького «СПК-Геосервіс» триває ще з 2013 р. Раніше передбачалося, що «СПК-Геосервіс» поступиться своєю долею в ТОВ «Надра Юзівська» і ТОВ «Надра Олеська». Проте з квітня по грудень 2014 р. ця проблема так і не була вирішена.

Популярне по темі:

Призначення міністра Мохника, а тепер Шевченка – зневага до тисяч фахівців

Данилишин: сланець зробить Україну незалежною

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: