Chevron йде з України через падіння ціни на нафту і АТО – експерт

Читать на русском

Компанія Chevron загальмувала або припинила проект з видобутку газу. Остаточним аргументом для цього, є саме падіння цін на нафту, оскільки інші енергоносії до неї також прив'язані.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів незалежний експерт з енергетичних питань Володимир Саприкін.

«Chevron офіційних заяв про скасування співпраці з Україною не робив, лише надіслав листа українському керівництву, що держава не виконала того, що обіцяла, і не внесла зміни до законодавчих нормативів. Проте важко назвати це серйозною, обгрунтованою проблемою, щоб припинити співпрацю. Скоріше за все, реальною, проте прихованою причиною такого рішення є те, що при нинішніх цінах на нафту нерентабельно вкладати кошти в великі проекти, до того ж, витрачати величезні суми в державі, в якій важко спрогнозувати яісь бізнес-проекти, дуже небезпечно та ризиковано вдвічі», – пояснив Саприкін.

Слід зазначити, що раніше планувалося, що Chevron займеться розвідкою і видобутком сланцевого газу на заході України і на першому етапі інвестує в розвідку близько $350 млн. Ресурси Олеської площі оцінюються майже в 3 трлн куб. м газу, а щорічний видобуток міг становити 5-10 млрд куб. м.

«Все ж остаточним аргументом для того, щоб припинити свою участь в проекті, є саме падіння цін на нафту, оскільки інші енергоносії до неї також прив`язані. Складається так, що не лише військово-політична ситуація в державі непередбачувана, але й розуміння того, якою може бути майбутня ціна нафти. Вона невідома. Тому є ймовірність, що проект пізніше знову вступить в силу, але на етапі негативного економічного прогнозу у великі проекти не ризикують вкладати великі кошти», – підсумував експерт.

Зауважимо, що Chevron – третя за рік компанія, що загальмувала або припинила співпрацю в Україні із видобутку газу. Інвестор ще одного проекту (видобуток газу на Юзівській площі в Харківській і Донецькій областях), компанія Shell, повідомила, що ситуація з безпекою на сході України не дозволяє виконувати деякі її зобов'язання як оператора в рамках УРП (Угода про розподіл продукції), у тому числі почати буріння першої пошукової свердловини.

Читайте також: Ющенку політика НБУ не подобається, але главою Нацбанку він не буде

Нагадаємо, що «Chevron Corporation» – друга після ExxonMobil інтегрована енергетична компанія США, одна з найбільших корпорацій в світі. Компанія займає 5-е місце в Fortune Global 500 (січень 2009). Входить в список Fortune 1000 за підсумками 2005 року (3-е місце). Штаб-квартира компанії знаходиться в місті Сан-Рамон, Каліфорнія (США).

У лютому 2012 року Україна оголосила конкурс на укладання угод про розподіл продукції по Юзівській (Донецька і Харківська області) і Олеській (Львівська та Івано-Франківська області) площам із запасами сланцевого газу.

У травні 2012 року переможцями конкурсу на укладання угоди про розподіл продукції на видобуток газу на Олеській і Юзівській площах стали компанії Сhevron і Shell.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: