В Україні розроблятимуть кристали для адронного коллайдера

Читать на русском

Голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації Володимир Семиноженко повідомив, що вченими Харківського інституту сцинтиляційних матеріалів будуть розроблені сцинтиляційні кристали для роботи в оновленому Великому адронному колайдері.

Про це сказано в повідомленні прес-служби Держагентства з питань науки, інновації та інформатизації, передає «Слово і діло».

«Українські вчені…мають достатньо досвіду для того, щоб проводити подальші випробування на Великому андронному колайдері, домагатися все більших успіхів і всесвітнього визнання», - зазначив Семиноженко.

Чиновник заявив, що на початковому етапі вітчизняні науковці будуть займатися розробкою методів отримання кристалів на основі легких матриць та дослідженням їх радіаційної стійкості; проведенням порівняльного аналізу радіаційного ушкодження кристалів.

Зі слів Семиноженка, зазначені дослідження проводитимуться в рамках співпраці України та Європейської організації з ядерних досліджень (ЦЕРН).

«Підписання угоди з ЦЕРН про асоційоване членство України вивело співпрацю з Європейською організацією з ядерних досліджень на новий рівень, і це є дуже серйозним стимулом для наших науковців», - додав голова Держінформнауки.

Як повідомив Семиноженко, на пошук неорганічних сцинтиляторів для детекторів, придатних до роботи оновленому Великому адронному колайдері, виділено 280 тис. грн. з держбюджету.

Нагадаємо, 23 липня 2013 року Семиноженко запевнив, його що відомство планує звільнити від сплати ПДВ операції зі здійснення наукових досліджень, а також виконання науково-технічних розробок за рахунок грантів міжнародних організацій.

31 травня 2013 року міністр освіти та науки Дмитро Табачник повідомив про плани щодо проведення інвентаризації існуючого наукоємного обладнання вузів, розробки Положення про центри спільного користування унікальним науковим обладнанням, а також забезпечення їх функціонування.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: